ALT-text: En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra sektionen visar en hög med sedlar. Den högra sektionen visar en plastpåse som innehåller vita klumpar, som kan vara ett ämne relaterat till droger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kontanter och droger skickades i paket mellan Gotland och fastlandet. Se polisens bilder från utredningen i videoklippet. Foto: Polisens förundersökning

Polisens postkoll avslöjade knarkhärva på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Polisen gjorde den 23 april i år ett rutinmässigt besök hos Ica Wisborg i Visby för att tillsammans med butikens personal hitta misstänkta postförsändelser.

Det blev napp direkt då ett paket visade sig innehålla 155 200 kronor i kontanter. Nu åtalas fyra män och en kvinna misstänkta för flera knarkrelaterade brott.

Både den 27-årige gotlänningen som skickat paketet med pengar och den 31-åring i Stockholmsområdet som var mottagare är kända sedan tidigare av rättsvårdande myndigheter.

Paket med amfetamin

31-åringen hade vid samma tidpunkt i sin tur postat ett paket till en 25-åring i Visby. Det visade sig sedan innehålla 2,6 kilo amfetamin. Polisen byter ut knarket och 25-åringen grips den 25 april efter att han hämtat ut paketet.

Några veckor senare vill polisen anhålla 27-åringen och 31-åringen. Gotlänningen kan gripas samma dag, men 31-åringen kunde hålla sig undan till den 7 juli då han grips under tumultartade former på Värmdö.

Kokain och ecstasy

När polisen tittar närmare på paket som 31-åringen skickat till och tagit emot från Gotland hamnar en 30-årig kvinna i fokus. Hon greps och erkände i förhör att hon tillsammans med en 34-årig man hanterat 200 gram kokain och 1018 ecstasytabletter drygt en månad innan polisen hittade paketet med pengar.

Kvinnan är sedan tidigare ostraffad och släpptes efter sitt erkännande. Hon uppges senare ha tagit tillbaka erkännandet. De fyra männen förnekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.