Det har gått 16 år sedan dubbelmordet i Linköping, där en åttaårig pojke och en 56-årig kvinna knivhöggs till döds i ett bostadsområde i Linköping tidigt en regnig tisdagsmorgon i oktober.
– Utredningen har tagit lång tid och kostat mycket resurser. Både jag och utredningsgruppen tycker det har varit värt varenda krona. Det här brottet är precis lika allvarligt idag som för 16 år sedan, säger Jan Staaf, vid polisen i Linköping.
Häktades under onsdagen
I går kunde polisen gripa en 37-årig man misstänkt för morden. Det var genom utökade slagningar i DNA-register som polisen kunde gripa mannen. Under onsdagen står det även klart att den misstänkte mannen häktas av tingsrätten. Mannen, som sedan tidigare är ostraffad, har erkänt dådet.
– De här morden kom att skaka om Linköpingsborna och berörde även andra delar av landet. Orsaken till att brotten kom att bli intressant för hela landet. Det tror jag har att göra med att det var en liten pojke och en medelålderskvinna som föll offer för gärningsmannen, säger polisen Jan Staaf under presskonferensen.
Kallades till topsning
Enligt Henry Janzen från grova brott på polisen fick man ett tips om den nu häktade personen redan den 13 januari i år. Tipsaren ska ha varit en bekant från barndomen. Enligt tipset ska den nu häktade mannen ha haft ett intresse för knivar.
– Den 16 januari skickades en kallelse från vår grupp om förhör till den nu häktade. Men det hörsammades inte. Men det är inte ovanligt att det sker på något sätt. Det är ganska vanligt att folk uteblir från frivilliga förhör eller topsningar, säger han under presskonferensen.
Ricky Ansell berättade under preskonferrensen hur processen med pilotprojektet gick till.
– Pilotprojektetet har haft två delar. Det handlar om det kriminaltekniska och utredningsbiten. Släktforskningsdatabaser är ett väldigt kraftfullt verktyg. Det kan bidra där traditionellt polisarbete misslyckas. Piloten ska nu utvärderas, säger han.
Två bröder togs in
Förundersökningsledaren berättar hur gripandet gick till.
– Släktforskningsregistret lyfte fram att det var två bröder som var de enda tänkbara personerna. Vi planerade ett gripande under tisdagen och det genomfördes precis som planerat. Båda bröderna hämtades in och dna-topsades. Den häktade har nu erkänt och berättat om den här händelsen, säger Britt-Louise Viklund, förundersökningsledare.
Enligt förundersökningsledaren har en förklaring av vad som hänt lämnats av den häktade. Men åklagaren säger att hon inte kommer att gå in på det närmre i nuläget på grund förundersökningssekretess.
Utredningens omfattning enligt polisen:
Enligt polisen har man hållit 7000 förhör i ärendet och man har fått sammanlagt runt 13 000 tips. Sammantaget har alla dokument i utredningen resulterat i 40 000 dokument. Sammanlagt har man dna-topsat omkring 5000 personer.