Institutionen för akvatiska resurser gör varje år en översikt som beskriver tillstånd och trender för de mest fiskade arterna i havet och Sveriges fyra största sjöar. I rapporten för 2020 ingår 48 arter fördelade på ett hundratal olika bestånd.
– Det är en väldigt speciell sammansättning av fiskebestånden i Vättern. Där vi har en unik blandning mellan nordliga och sydliga arter, säger Anton Halldén, länsfiskekonsulent och enhetschef Fiskeenheten länsstyrelsen Jönköping.
Medan de flesta sjöar nere i södra Sverige domineras av gädda, aborre, mört och gös är det istället laxfiskar som dominerar i Vättern, berättar Anton Halldén.
– Eftersom den är så djup och kall och extremt näringsfattig så det är ett väldigt speciellt fiskeekosystem som är jättekänsligt för påverkan.
Delar inte uppfattningen om ökat fiske
Enligt rapporten från SLU har bland annat bestånden av sik, lake och siklöja blivit så pass starka att arterna skulle klara av ett ökat fiske. När det gäller siklöja delar Anton Halldén inte bilden av att den skulle klara ett ökat fiske.
Däremot bör inte fångsterna av till exempel aborre och Braxen öka i Vättern, enligt rapporten.
SLU:s rapport visar också att fisket av Röding inte bör öka.