– Från att ha legat på rekordlåga nivå i början av 2000-talet har rödingbeståndet, tack vare åtgärder, återhämtat sig och vi ser en positiv utveckling både i storleks- och åldersstruktur, säger Göran Sundblad, forskare vid institutionen för akvatiska resurser (SLU Aqua).
Sveriges lantbruksuniversitets analys av tillstånd och trender för fisk- och skaldjursbestånd i svenska hav och sötvatten är nu klara för 2024.
Runt 2005 – 2007 gjordes stora förändringar i Vättern. Det infördes tre stora fiskeförbudsområden i Vättern och en hel del regler vilka redskap som fick användas och omfattningen av yrkesfisket. Efter det ökade rödingarna i storlek och antal fram till 2010 – 2015.
– Men sen dess har det inte blivit någon förändring i hur många de är. Utan enbart att de är lite äldre och större, säger Göran Sundblad.
Hör varför rödingen nu återhämtat sig i videon ovan.
Biologiskt säkra gränser
När SLU bedömer att ett bestånd inte är inom biologiskt säkra gränser betyder det att dödlighet, biomassa eller storleks- och åldersstruktur har en icke önskvärd status. Detta innebär i sin tur att situationen för beståndet inte är hållbar och att det behövs åtgärder.
källa: SLU