En närbild av en fisk med skimrande fjäll och prickmönster på kroppen simmande bredvid en annan fisk, där främst deras främre delar och fenor syns under vattnet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rödingen har nu återhämtat sig i Vättern. Foto: SVT

Positiv trend: Vätterns röding inte längre hotad

Uppdaterad
Publicerad

För första gången på 2000-talet är rödingen i Vättern inte längre hotad. Utvecklingen har långsamt vänt så att SLU i år bedömer att rödingen i Vättern är inom säkra gränser.

– Från att ha legat på rekordlåga nivå i början av 2000-talet har rödingbeståndet, tack vare åtgärder, återhämtat sig och vi ser en positiv utveckling både i storleks- och åldersstruktur, säger Göran Sundblad, forskare vid institutionen för akvatiska resurser (SLU Aqua).

Sveriges lantbruksuniversitets analys av tillstånd och trender för fisk- och skaldjursbestånd i svenska hav och sötvatten är nu klara för 2024.

Runt 2005 – 2007 gjordes stora förändringar i Vättern. Det infördes tre stora fiskeförbudsområden i Vättern och en hel del regler vilka redskap som fick användas och omfattningen av yrkesfisket. Efter det ökade rödingarna i storlek och antal fram till 2010 – 2015.

– Men sen dess har det inte blivit någon förändring i hur många de är. Utan enbart att de är lite äldre och större, säger Göran Sundblad.

Hör varför rödingen nu återhämtat sig i videon ovan.

Biologiskt säkra gränser

När SLU bedömer att ett bestånd inte är inom biologiskt säkra gränser betyder det att dödlighet, biomassa eller storleks- och åldersstruktur har en icke önskvärd status. Detta innebär i sin tur att situationen för beståndet inte är hållbar och att det behövs åtgärder.

källa: SLU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.