Marita Jonsson driver Körsbärsgården med maken Jon. Här visar de samtidskonst i en naturskön miljö. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

Så kan turismen på Gotland bli hållbar

Uppdaterad
Publicerad

Turismen är en av Gotlands viktigaste näringar. Men för att den ska bli hållbar i längden krävs mer samverkan och en längre turistsäsong, menar forskaren Ulrika Persson Fischier vid Uppsala universitet.

Under ett år kommer ungefär en miljon besökare till Gotland och två tredjedelar av dem kommer på sommaren.

Ulrika Persson Fischier forskar om hållbar destinationsutveckling vid Uppsala universitet. Hon har specialiserat sig på besöksnäringen på Gotland. Persson Fischier menar att man för att öka turismen måste sprida ut besökarna mer under året.

Ulrika Persson Fischier forskar om hållbar destinationsutveckling vid Uppsala universitet. Hon menar att det som är bra för besöksnäringen också måste vara bra för Gotland i stort. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

– Det handlar om vilka som kommer när och vart. Kunde man sprida ut dem över ön men också över tid skulle det också kunna bli trevligare upplevelser för turisterna, säger Ulrika Persson Fischier och tillägger att Gotland är så mycket mer än bara sol och bad.

”Konstens och kulturens ö”

Hon får medhåll av Marita Jonsson som tillsammans med maken Jon driver Körsbärsgården på Storsudret.

– Jag tycker att Gotland är en konstens och kulturens ö. Det är verkligen inte bara sol och bad, säger hon.

På Körsbärsgården kan besökaren uppleva samtidskonst i naturskön miljö. Här har man lyckats förlänga turistsäsongen – och det har fallit sig naturligt, menar Marita Jonsson.

– Vårt program och konstnärerna gör att vi har en lång säsong. De kommer gärna vid påsk; de sista i slutet av oktober. Sedan har vi öppet strötider på vintern. Men framför allt är det kanske barnens verkstad och verksamheten som vi har drivit ute i skolorna, säger hon.

I tre års tid har Körsbärsgården haft en pedagog anställd, som under terminerna har jobbat med skolelever.

Man har också mycket miljötänk i sin verksamhet – temat hållbarhet har varit återkommande i flera utställningar. Men man jobbar även medvetet på andra sätt genom att till exempel ha mulltoalett och solceller som täcker verksamhetens energibehov. Och till restaurangen köper man in så mycket råvaror som möjligt från Gotland.

”Måste gå hand i hand”

Samverkan mellan olika aktörer är också något som Ulrika Persson Fischier tycker är viktigt när det gäller hållbar turism.

– Utvecklingen av besöksnäringen måste gå hand i hand med utvecklingen av Gotland i alla andra dimensioner så att det inte blir en klinch mellan turister och de fastboende. Så att det som är bra för besöksnäringen är bra för Gotland i stort – det är a och o, tror jag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.