En delad bild som visar två scener. Den vänstra sidan visar en nattklubb med dansande människor i dämpad belysning och färgglada ljusstrålar. Den högra sidan visar en person stående utomhus, med en byggnad i bakgrunden, iklädd en grå jacka och skjorta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Anders Netin, samordnare för ”Krogar mot knark”, berätta hur man ska bekämpa knarket på Linköpings uteställen. Foto: SVT

Så ska knark bekämpas på krogar i Linköping

Publicerad

Mer tillsyn och gratis utbildningar av krogpersonal. Så ska kommunen arbeta för att minska narkotikaanvändningen.

– Vi har hittat kokainrester på hälften av krogarna vi har testat, säger Anders Netin, samordnare för ”Krogar mot knark”.

Alkoholhandläggare och polis gör tillsyner på krokar för att kontrollera alkoholförsäljningen. Men nu fokuserar de även på att motverka narkotika.

Fokus på utbildning

Linköpings kommun arbetar nu med att utbilda krogpersonal för att de ska vara beredda på att hantera drogpåverkade personer. Genom gratis kurser ska personalen lära sig om olika preparat och hur de ska deskalera olika situationer.

– Onlineutbildningen kan vem som helst som arbetar på krogar gå, säger Anders Netin.

Hittills fyra certifierade krogar

De krogarna som är certifierade att de är mot narkotika är Brasserie Grand, Horse & Hound, Kollektivet och Ryds herrgård.

– Ett dussin krogar håller just nu på att bli certifierade så vi hoppas på att det snart blir 15 totalt, säger Anders Netin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.