En person står i en utomhusmiljö med en modern byggnad i bakgrunden. Personen bär en mörkblå jacka och slips, vilket ger ett professionellt intryck. Bakgrunden visar en grön gräsyta och delar av en byggnad, vilket ger en känsla av en offentlig plats.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi behöver förbereda oss”, säger biträdande räddningschefen Jonas Holmgren. Foto: Hadeel Ibrahim/SVT

Så ska räddningstjänsten klara höjd beredskap

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har varit förskonat från krig i 210 år. Men i en orolig omvärld och med inträde i Nato ställs högre krav på Sveriges beredskap inför kris och krig.

– Idag är det det sämsta säkerhetspolitiska läget sedan andra världskrigets slut. Vi har mycket aggressioner i vår omvärld och det är något som vi ser kommer att fortsätta. Vi tror inte att det kommer att vara en förbättrad säkerhetspolitisk ordning i närtid, säger Jonas Holmgren, biträdande räddningschef på Räddningstjänsten Östra Götaland.

”Vi behöver förbereda oss”

Räddningstjänsten arbetar nu med att förstärka sin förmåga för att möta de eventuella utmaningar som väntar i händelse av krig.

– Vi behöver förbereda oss för ett läge där vårt närområde utvecklar sig i ännu sämre riktning. Ytterst kommer det innebära att vi drabbas av olika krigshandlingar och då behöver vi kunna säkra våra livsviktiga samhällsfunktioner.

Hur ska räddningstjänsten arbeta? Behöver den enskilde vara orolig? Lyssna på räddningschefen svara i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.