Enligt Brottsförebyggande rådets, Brå:s, statistik är det den lägsta siffran på fem år och en relativt stor minskning jämfört med till exempel 2018 då 22 kvinnor dödades av närstående i parrelation. Men kvinnojuren Ellinor i Linköping tror inte att det här handlar om en långvarig trend.
– Vi märker inte av en trend i antalet stödsökande kvinnor hit till oss, utan det är stadigt och mörkertalet är fortfarande stort, säger Katarina Strömfelt som är verksamhetschef.
”Den yttersta konsekvensen”
Hon efterlyser ett större fokus på förövarna.
– Jag tror att det måste finnas mer kunskap om den här typen av brott och att man också ska rikta blicken mot förövarna; de som utför det här och utsätter kvinnor för olika typer av våld. De här morden är den yttersta konsekvensen av att leva i ett förhållande där det förekommer våld och det finns massor med varningstecken innan, säger Katarina Strömfelt.
Kvinnojouren Ellinor möter dagligen kvinnor som är rädda för att just det som drabbade den 44-åriga kvinnan vid resecentrum för två år sedan eller 29-åringen i Motala ska drabba dem också.
– För vissa händer det och för andra händer det inte. Men de lever ständigt med tanken och hoten om sådant här våld. Det finns ständigt där, säger Katarina Strömfelt.
Se mer i klippet ovan.