En delad bild med två sektioner: till vänster en person iförd en svart jacka med reflexdetaljer i gult, som står i en skogsmiljö, och till höger en närbild av en granbarkborre på en jordig yta, som illustrerar detaljrikedom i naturen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rekordangreppen av granbarkborre är över – för den här gången. Hör Skogsstyrelsens sakkunnige Mattias Sparf berätta mer i videon. Foto: Lovisa Gelin/SVT och Jessica Gow/TT

Skadorna efter angrepp av granbarkborre ner 95 procent

Uppdaterad
Publicerad

Jämfört med toppåret 2021 har skadorna efter angrepp av granbarkborre minskat med 95 procent. Det visar en inventering som Skogsstyrelsen gjort.

– Hela skogsbruket har gjort en fantastisk insats och räddat stora virkesvärden, säger Mattias Sparf, sakkunnig hos Skogsstyrelsen i Östergötland.

Även vädret de senaste somrarna har haft stor betydelse, mer om det i videon ovan.

Varmt och torrt

De senaste årens kraftiga angrepp av granbarkborrar startade i och med den varma och torra sommaren 2018. Totalt dödades cirka 34 miljoner kubikmeter gran i mellersta och södra Sverige under de här åren.

I år har mängden dödad gran sjunkit till 0,3 miljoner kubikmeter. Värst var angreppen 2021 med över åtta miljoner kubikmeter dödad gran.

– Sök och plock har haft stor betydelse. Alltså att skogsägare letar reda på, avverkar och transporterar bort nyangripna granar.

Nya angrepp kan komma

Men det finns risk för nya vågor av attacker i framtiden, på grund av ett varmare klimat.

– Det är inte en fråga om, utan när, vi får stora utbrott igen.

Rekommendationerna är en större blandning av de trädarter som planteras framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.