Till vänster syns en kvinna med blont hår i en miljö inomhus. Till höger finns en skylt med texten ”Kriminalvården Anstalten Skänäs”, omgiven av grönska, vilket indikerar ingången till en kriminalvårdsanstalt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har rätt förutsättningar, ett bra läge och gott rekryteringsunderlag”, säger ställföreträdande kriminalvårdschefen Anette Rask. Foto: Magnus Andersson/TT, David Hernqvist/SVT

Skenäsanstalten kan få ta emot brottsdömda barn och unga

Publicerad

Skenäsanstalten utanför Norrköping har pekats ut som en av åtta anstalter i Sverige som kan få ta emot barn och unga, dömda för grova brott.

Regeringen har som mål att ungdomar, som döms till sluten ungdomsvård, från sommaren 2026 ska avtjäna sina straff i fängelse.

Ska vara redo 1 juli 2026

Ungdomar i åldern 15 till 17 år, som begår grova brott i Sverige döms i allmänhet till sluten ungdomsvård, men nu förbereder Kriminalvården för särskilda barn- och ungdomsavdelningar på fängelser.

Förutsatt att förslaget röstas igenom ändras lagen från den 1 juli 2026. Då ska anstalterna vara redo att ta emot barn och unga.

Ställföreträdande kriminalvårdschefen Anette Rask vid Skenäsanstalten är positiv.

– Vi har rätt förutsättningar, ett bra läge och gott rekryteringsunderlag, säger hon.

Behov av 100 platser

För anstalten utanför Norrköping är uppklassningen från säkerhetsnivå tre till två en förutsättning för att ha blivit utvald.

Enligt Kriminalvården behövs 100 platser till en början fördelat på de åtta anstalterna i Sverige. Behovet på lång sikt är 250-300 platser.

De andra sju anstalterna är Kumla, Österåker, Högsbo, Rosersberg, Täby, Ystad och Sagsjön.

Hör mer i videon hur många platser som är aktuella på Skenäsanstalten.

Unga i fängelse istället för på SiS-hem

I en utredning, som regeringen har beställt, föreslås att påföljden sluten ungdoms­vård ska utmönstras och att unga lag­över­trädare framöver i stället ska dömas till fängelse.

Fängelse­påföljden ska verkställas på särskilda ungdoms­avdelningar på Kriminal­vårdens befintliga anstalter. Verk­samheten på de särskilda ungdoms­avdel­ningarna ska anpassas till barn och ungas behov.

Utgångs­punkten ska vara att barn och unga inte ska avtjäna straffet tillsammans med vuxna.

Idag döms ungdomar, 15–17 år, som begår allvarliga brott som mord, våldtäkter och grova rån, som regel till sluten ungdoms­vård. De avtjänar sina straff på särskilda ungdoms­hem som drivs av Statens institutions­styrelse (Sis).

Källa: Regeringskansliet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.