Regeringen har som mål att ungdomar, som döms till sluten ungdomsvård, från sommaren 2026 ska avtjäna sina straff i fängelse.
Ska vara redo 1 juli 2026
Ungdomar i åldern 15 till 17 år, som begår grova brott i Sverige döms i allmänhet till sluten ungdomsvård, men nu förbereder Kriminalvården för särskilda barn- och ungdomsavdelningar på fängelser.
Förutsatt att förslaget röstas igenom ändras lagen från den 1 juli 2026. Då ska anstalterna vara redo att ta emot barn och unga.
Ställföreträdande kriminalvårdschefen Anette Rask vid Skenäsanstalten är positiv.
– Vi har rätt förutsättningar, ett bra läge och gott rekryteringsunderlag, säger hon.
Behov av 100 platser
För anstalten utanför Norrköping är uppklassningen från säkerhetsnivå tre till två en förutsättning för att ha blivit utvald.
Enligt Kriminalvården behövs 100 platser till en början fördelat på de åtta anstalterna i Sverige. Behovet på lång sikt är 250-300 platser.
De andra sju anstalterna är Kumla, Österåker, Högsbo, Rosersberg, Täby, Ystad och Sagsjön.
Hör mer i videon hur många platser som är aktuella på Skenäsanstalten.
Unga i fängelse istället för på SiS-hem
I en utredning, som regeringen har beställt, föreslås att påföljden sluten ungdomsvård ska utmönstras och att unga lagöverträdare framöver i stället ska dömas till fängelse.
Fängelsepåföljden ska verkställas på särskilda ungdomsavdelningar på Kriminalvårdens befintliga anstalter. Verksamheten på de särskilda ungdomsavdelningarna ska anpassas till barn och ungas behov.
Utgångspunkten ska vara att barn och unga inte ska avtjäna straffet tillsammans med vuxna.
Idag döms ungdomar, 15–17 år, som begår allvarliga brott som mord, våldtäkter och grova rån, som regel till sluten ungdomsvård. De avtjänar sina straff på särskilda ungdomshem som drivs av Statens institutionsstyrelse (Sis).
Källa: Regeringskansliet.