Dikon

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tisdagens skjutning i Linköping inträffade intill Svenska kyrkans lokaler i Berga. Under onsdagen valde kyrkan att hålla stängt, men personal finns tillgängliga för stöd. Pernilla Janson, diakon på Linköpings domkyrkopastorat, berättar mer om vilka reaktioner hon mött. Foto: Hadeel Ibrahim/SVT

Sköts utanför deras port – ”Det blir väldigt nära”

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter dödsskjutningen i Berga är kyrkan, som ligger intill brottsplatsen stängd, men personal finns tillgänglig för att möta människors oro.

Vid 15-tiden på tisdagen sköts en 40-årig man till döds i Berga. Under onsdagen finns representanter från Frivilliga Resursgruppen och Svenska kyrkan tillgängliga i centrum.

– Ur arbetsmiljösynpunkt har vi bestämt att hålla kyrkan stängd. Vi är här istället och pratar med människor som är oroliga, säger Pernilla Janson, diakon på Linköpings domkyrkopastorat.

Gängledare mördad i Linköping

Många stannar till

Vid mordplatsen har man placerat ljus, lyktor och blommor.

På en gångväg och med en lekpark i bakgrunden ligger ljus, lyktor och blommor. Många som går förbi stannar till och tittar. Stämningen är dyster. Foto: Hadeel Ibrahim/SVT

– Det är otäckt att det händer mitt på dagen. Klart man blir orolig, säger en 18-åring som bor i närheten.

Polisen arbetar nu trygghetsskapande i området och Linköpings kommun har satt in trygghetsvärdar. Nattvandrarna Sverige patrullerar också i området.

Nattvandring varje kväll

– Vuxennärvaro har aldrig varit viktigare. I Berga och i Linköping nattvandrar vi varannan kväll som trygghetsfrämjande åtgärd. Vi var ute igår, vi går ut ikväll och imorgon. Vi har god samverkan med polis och kommuner, säger Daniel Brodin, verksamhetschef, Nattvandrarna.

Vad är det för frågor som ställs till trygghetsskaparna på plats? Hör mer i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gängledare mördad i Linköping

Mer i ämnet