Solkanontornet i Åtvidaberg skyddas – viktigt för historien

Uppdaterad
Publicerad

Solkanontornet har stått som landmärke i Åtvidaberg sedan 1853. Nu har Länsstyrelsen i Östergötland beslutat att skydda tornet som byggnadsminne.

Myndigheten anser att landmärket är en viktig symbol för orten Åtvidaberg och dess historia. Solkanontornet är byggt i rött tegel och står på Kanonkullen intill Bysjön.

Poängen med en solkanon är att använda själva solen för att avfyra kanonen. Om det är molnfritt så lyser solstrålarna in genom ett smalt fönster i tornet vid klockan 13.00 under sommaren.

Solljuset fångas upp av ett brännglas som antänder krutet och kanonen avfyras. Ifall det är moln så används istället stubin.

– Solkanontornet har ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde då det anses vara det enda bevarade med en fungerande och driftsatt solkanon i hela Sverige. Det känns mycket bra att skydda byggnaden för framtida generationer, säger Patrick Björklund, länsantikvarie och enhetschef för enheten för kulturmiljö på Länsstyrelsen Östergötland i ett pressmeddelande.

Uppfördes 1853

Solkanontornet uppfördes av Baron Seth Adelswräd, son till Jan Carl Adelswärd, 1853 efter att han hade sett ett solkanontorn under sina resor i Frankrike. 160 år senare väckte Föreningen Åtvidabergs Turistföretagare och Åtvidabergs Gajdgrupp frågan om att byggnadsförklara Solkanontornet.

Skyddet innebär att den inte får rivas eller flyttas eller byggas om, byggas till eller på annat sätt förändras varken utvändigt eller invändigt.

Det finns delade åsikter om när kanonen avfyrades förr i tiden. Vissa tror att den signalerade när det var dags att äta, medan andra tror att den sköt när det var dags för fest på närliggande Adelsnäs herrgård.

Se Lars Rasch från Solkanonklubben avfyra kanonen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.