Tidigare kunde ett utreseförbud för barn endast utfärdas om det fanns en påtaglig risk för att barnet skulle utsättas för könsstympning eller tvångsäktenskap utomlands.
– Nu omfattar det också omvändelseförsök av HBTQI-personer och uppfostringsresor bland annat, säger Hana Durakovic, handläggare på Nationellt Centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck på Länsstyrelsen i Östergötland.
Hedersrelaterat våld och förtryck
Hoshi Kafashi har grundat Shanazi och jobbat i många år för att förebygga och skapa ökat förståelse i samhället kring hedersrelaterat våld och förtryck. Även han välkomnar lagändringen, men han också uppmärksamma att det saknas rutiner och kunskap i samhället kring hedersrelaterat våld.
– Utreseförbudet i sig är inte lösningen på problemet. Den måste kombineras med andra insatser så att den kan fungera i praktiken. Vi behöver bli bättre på att upptäcka hur utsattheten ser ut och vad det är som kan leda till att barn kan föras utomlands, säger Hoshi Kafashi.
Det visar också en studie från Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck. Enligt studien har bara en femtedel av Sveriges kommuner en rutin för hur de ska agera när barn riskeras att föras bort.
Hör vad Hana Durakovic och Hoshi Kafashi tycker om lagändringen i klippet ovan.