Hoshi Kafashi jobbar emot hedersrelaterad våld och förtryck.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skolgården i Linköping är tomt eftersom det är sommarlov. ”Sommarlovet är kanske den årstid där flest barn riskeras att föras utomlands mot sin egen vilja”, säger Hoshi Kafashi som jobbar med att förebygga hedersrelaterat våld och förtryck. Foto: Marie Walter

Sommarlov – en farlig tid för barn i hederskontext

Publicerad

Den första juni utvidgades LVU-lagen om utreseförbud för barn och unga som löper risk att utsättas för hedersvåld under utlandsresor.

– Innan var den snäv och ihålig, nu har man utvecklat den så att det är lättare att tillämpa den i en större utsträckning, säger Hoshi Kafashi, sakkunnig på verksamheten Shanazi.

Tidigare kunde ett utreseförbud för barn endast utfärdas om det fanns en påtaglig risk för att barnet skulle utsättas för könsstympning eller tvångsäktenskap utomlands.

– Nu omfattar det också omvändelseförsök av HBTQI-personer och uppfostringsresor bland annat, säger Hana Durakovic, handläggare på Nationellt Centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck på Länsstyrelsen i Östergötland.

Hedersrelaterat våld och förtryck

Hoshi Kafashi har grundat Shanazi och jobbat i många år för att förebygga och skapa ökat förståelse i samhället kring hedersrelaterat våld och förtryck. Även han välkomnar lagändringen, men han också uppmärksamma att det saknas rutiner och kunskap i samhället kring hedersrelaterat våld.

– Utreseförbudet i sig är inte lösningen på problemet. Den måste kombineras med andra insatser så att den kan fungera i praktiken. Vi behöver bli bättre på att upptäcka hur utsattheten ser ut och vad det är som kan leda till att barn kan föras utomlands, säger Hoshi Kafashi.

Det visar också en studie från Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck. Enligt studien har bara en femtedel av Sveriges kommuner en rutin för hur de ska agera när barn riskeras att föras bort.

Hör vad Hana Durakovic och Hoshi Kafashi tycker om lagändringen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.