En demonstrant blir bortburen av polisen efter att ha suttit fastkedjad vid en skogsskördare i Ojnareskogen. Arkivbild. Foto: Karl Melander/TT

Staten överklagar – vill inte betala Nordkalk

Uppdaterad
Publicerad

Staten ska ersätta Nordkalk med 625 miljoner kronor – det kom mark- och miljödomstolen fram till i en dom tidigare i år. Nu överklagar Kammarkollegiet beslutet – något P4 Gotland var först med att rapportera.

Det var den 14 mars tidigare i år som mark- och miljödomstolens meddelade att staten skulle ersätta Nordkalk med 625 miljoner kronor för utebliven kalktäkt på Gotland.

Bakgrunden är att både Nordkalk och SMA Mineral fick tillstånd till stenbrytning 2014 i mark- och miljödomstolens lägre instans. Året efter ändrades rättslägret efter ett regeringsbeslut som gjorde områdena Stora Vikers och Bästeträsk till EU-naturreservat, så kallade Natura 2000-områden.

Enligt handlingar från Kammarkollegiet överklagar nu staten domen och vill att saken prövas i mark- och miljööverdomstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet