Chilo Martinez, 27 år, som greps utanför Magdalena Anderssons villa och blev känd i media som ”statsministerns städerska”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Chilo berätta om kvällen då hon greps vid den dåvarande statsministerns villa. Foto: SVT/Linnea Burén

”Statsministerns städerska” Chilo Martinez, 27, utvisades – nu tillbaka för att kräva sin lön

Uppdaterad
Publicerad

Det som egentligen var en vanlig dag på jobbet skulle förändra hela hennes liv. Tre dagar före jul 2021 greps Chilo Martinez, 27 år, utanför Magdalena Anderssons villa och blev känd i media som ”statsministerns städerska”. Nu är hon tillbaka i Sverige för att kräva ersättning för utebliven lön från städbolaget.

Hon och kollegan hade varit där och städat flera gånger innan, men den här dagen krånglade nyckeln in till huvudentrén. Kollegan försökte ta vägen in genom garaget och då gick larmet.

– Jag var jätterädd och blev paralyserad. Jag kunde inte göra någonting, säger Chilo Martinez.

Utnyttjade på svenska arbetsplatser

Utvisades till Nicaragua

Polisen larmades till huset och grep Chilo som saknade uppehållstillstånd. Med polisbil kördes hon till Migrationsverkets förvar och utvisades till Nicaragua i mars 2022.

Senare den hösten friades städbolagets chef för brott mot utlänningslagen i Nacka tingsrätt. Han hade åtalats för att anställt Chilo utan arbetstillstånd. Enligt domen uppgav chefen att han inte har haft uppsåt eller varit oaktsam – men huvudpersonen Chilo fanns inte på plats för att vittna.

Tillbaka för att vittna

Med hjälp av facket SAC är Chilo nu tillbaka i Sverige för att vittna mot sin före detta arbetsgivare och kräva ersättning för utebliven lön, semesterersättning och skadestånd. Det ska vara första gången någonsin som en migrantarbetare hämtas av facket för att vittna mot sin före detta chef.

– Jag vill titta i hans ansikte och visa honom att jag inte bara är en flicka som städade. Jag är en person med en framtid också, säger Chilo Martinez.

”Ovanligt ärende”

Städbolaget har bestridit Chilos krav, men förhandlingen har skjutits upp tre gånger.

– Det är ett tvistemål som handlagts på vanligt sätt, även om det är ett ovanligt ärende. Lagen tar sikte på arbetsgivaren och vi menar att Chilo var anställd av en underentreprenör, säger Björn Djupmark, advokaten som företräder städfirman.

Datum för förhandling är ännu inte bestämt.

Exploaterade människor på svensk arbetsmarknad. SVT Nyheter Östs granskning om utnyttjande och exploatering på svenska arbetsplatser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT Nyheter Öst har granskat människoexploateringen av utländsk arbetskraft på svenska arbetsplatser. I klippet ovan ser du en sammanfattning av rapporteringen. Foto: SVT/Storyblocks/Unsplash

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utnyttjade på svenska arbetsplatser

Mer i ämnet