Carl Ewald vid en strand med släke i handen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Strandföreningen Tofta-Gnisvärd har i flera år arbetat med att hålla strandområdet i Tofta fritt från släke. I klippet berättar han hur LOVA-bidraget har hjälpt dem i släkrensningen. Foto: April Caarph/SVT

Stöd avgörande för släkrensning av stränderna i Tofta: ”Är viktigt”

Uppdaterad
Publicerad

I 12 år har Strandföreningen Tofta-Gnisvärd på Gotland städat och rensat den tre kilometerlånga populära badstranden från släke. Detta tack vare ett statligt stöd från länsstyrelsen, även kallat LOVA-bidrag.

I förra veckan meddelade Region Gotland att de i år kommer få mindre stöd från länsstyrelsen för att ta bort släke från flera stränder på ön. Detta kan i längden innebära att de behöver prioritera vilka stränder som ska rensas och vilka som inte ska.

Bidrag avgörande

Den ideella föreningen i Tofta får årligen 200 000 kronor för att ta bort släke från den lokala strandremsan.

– Det är viktigt för att kunna hålla en så hög nivå av släkerensning och få bort så mycket som 16 000 ton släke förra året, säger Carl Ewald, ordförande i Strandföreningen Tofta- Gnisvärd.

Utöver LOVA-bidraget får de in 400 000 kronor genom olika sponsorer för att täcka övriga kostnader som stödet inte täcks av, till exempel till lån av maskiner.

Viktigt för Östersjön

Förra året lade föreningen ner 120 timmar på att göra stranden fin och de samlade in cirka 125 döda fåglar och två sälar.

Varför är det här viktigt?

– Dels så hjälper vi ju Östersjön genom att ta upp släken. Dels är det viktigt för oss bofasta och våra besökare att få uppleva naturen som den ska vara, säger Carl Ewald.

Hör mer om föreningens strandstädning i klippet ovan.

Lokala vattenvårdsobjekt (LOVA)

LOVA-bidrag kan sökas för att genomföra lokala åtgärder för att förbättra havs- och vattenmiljön. Bidraget kan användas för olika insatser, som att bekämpa övergödning, minska spridningen av miljögifter från fritidsbåtar, restaurera vattenmiljöer, samordna åtgärder och ta hand om förlorade fiskeredskap.

Kommuner, ideella sammanslutningar eller en kombination av dessa kan söka LOVA-bidrag

Källa: Länsstyrelsen Gotlands län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.