I förra veckan meddelade Region Gotland att de i år kommer få mindre stöd från länsstyrelsen för att ta bort släke från flera stränder på ön. Detta kan i längden innebära att de behöver prioritera vilka stränder som ska rensas och vilka som inte ska.
Bidrag avgörande
Den ideella föreningen i Tofta får årligen 200 000 kronor för att ta bort släke från den lokala strandremsan.
– Det är viktigt för att kunna hålla en så hög nivå av släkerensning och få bort så mycket som 16 000 ton släke förra året, säger Carl Ewald, ordförande i Strandföreningen Tofta- Gnisvärd.
Utöver LOVA-bidraget får de in 400 000 kronor genom olika sponsorer för att täcka övriga kostnader som stödet inte täcks av, till exempel till lån av maskiner.
Viktigt för Östersjön
Förra året lade föreningen ner 120 timmar på att göra stranden fin och de samlade in cirka 125 döda fåglar och två sälar.
Varför är det här viktigt?
– Dels så hjälper vi ju Östersjön genom att ta upp släken. Dels är det viktigt för oss bofasta och våra besökare att få uppleva naturen som den ska vara, säger Carl Ewald.
Hör mer om föreningens strandstädning i klippet ovan.
Lokala vattenvårdsobjekt (LOVA)
LOVA-bidrag kan sökas för att genomföra lokala åtgärder för att förbättra havs- och vattenmiljön. Bidraget kan användas för olika insatser, som att bekämpa övergödning, minska spridningen av miljögifter från fritidsbåtar, restaurera vattenmiljöer, samordna åtgärder och ta hand om förlorade fiskeredskap.
Kommuner, ideella sammanslutningar eller en kombination av dessa kan söka LOVA-bidrag
Källa: Länsstyrelsen Gotlands län