Flera orosanmälningar efter upploppen: ”Kan leda till tvångsplaceringar”

Uppdaterad
Publicerad

Efter upploppen i Skäggetorp i Linköping under påskhelgen har det kommit in elva orosanmälningar till de sociala myndigheterna om barn och ungdomar som deltagit i våldsamheterna. Men kommunen räknar med att det kan komma fler.

Nu kan även uppgifterna om att mammor skulle ha deltagit – och hejat på sina barn vid upploppen – komma att bli föremål för socialtjänstens insatser.

– Det är fruktansvärt att utsätta sina barn för direkt livsfara, säger Annika Krutzén (M), ordförande i social- och omsorgsnämnden. 

Enligt henne prövas varje fall individuellt när det gäller uppgifterna från polis och åklagare om mammornas deltagande, så exakt vilka insatser det kan bli fråga om beror på hur varje enskilt fall bedöms.

Våldsamma upplopp i Sverige

Kan det bli fråga om insatser enligt LVU (Lagen om vård av unga)?

– Jag tror absolut att det kan leda till tvångsplaceringar, säger Annika Krutzén.

Åtgärder trappas upp

Vid sidan av de akuta insatserna efter de våldsamma upploppen trappar Linköpings kommun upp sina satsningar på mer långsiktiga förebyggande åtgärder. Planerna på att flytta ut delar av socialtjänsten till Skäggetorp kommer till exempel att tidigareläggas. 

Sedan tidigare finns även ett så kallat områdesteam i Linköping som jobbar uppsökande och trygghetsskapande under framförallt kvällar och helger. Teamet kommer nu att utökas enligt Annika Krutzén.     

Det pågår även ett arbete med att bygga upp ett samarbete mellan skola, fritid och socialtjänst för att stärka barn och ungdomar som behöver extra stöd för att klara sig bra i framtiden.

”Samverkan är A och O”

Linköpings kommun har även sedan flera år tillbaka en brottsförebyggande grupp med uppdrag att fånga upp barn och ungdomar som befinner sig i riskzonen. I gruppen samverkar skola, socialtjänst och polis kring ungdomar ”på glid” – ett samarbete som bygger på samtycke från vårdnadshavarna för att myndigheterna ska kunna dela information.            

– Samverkan är a och o. Och då handlar det främst om socialtjänst, skola, fritid och polis som alla måste finnas med och jobba mot samma mål, säger Annika Krutzén. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet