Mammografiundersökningar erbjuds till alla kvinnor mellan 40 och 74 år med syftet att tidigt upptäcka bröstcancer. I Region Östergötland omfattar det mellan 45 000–50 000 undersökningar per år.
– Det genererar en enorm mängd bilder som blir ett krävande rutinarbete för radiologerna. Eftersom vi har brist på radiologer behöver vi hitta nya sätt att arbeta, säger Pantelis Gialias, överläkare vid röntgenkliniken på US och doktorand inom AI-forskning vid Linköpings universitet, i ett pressmeddelande.
Forskningsprojekt
Ett forskningsprojekt där 15 500 kvinnors röntgenbilder analyserades visade att AI och radiologerna var nästan helt överens om vilka fall som visade frisk vävnad och var det fanns sjukdomsförändringar. Vidare testades om AI självständigt kunde sålla ut misstänkta bilder, vilket fungerade i de flesta fall.
– Med hjälp av AI kan radiologerna också lättare upptäcka cancer i tät bröstvävnad, säger Pantelis Gialias.
Frigör arbetstid
Traditionellt bedöms bilderna av två radiologer. Nu görs granskningen av endast en radiolog och AI, i de fall där AI bedömt cancerrisken som låg.
– Vi bedömer att det är ett tryggt sätt att arbeta som också frigör en tredjedel av radiologtid till andra uppgifter i vården, säger Håkan Gustafsson, verksamhetschef på US vid medicinsk strålningsfysik.
Se i klippet nedan hur mammografi går till: