En delad bild som visar undersköterskan Cristoffer Eriksson i en sjukhussäng. Den första sektionen visar honom liggande på sängen, tittande mot taket. Den andra sektionen visar honom resa sig. I den tredje sektionen lutar sig undersköterskan framåt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur kommer AI-tekniken för att förhindra fallolyckor att funka? Och varför behöver man ens ny teknik? Hör undersköterskan Cristoffer Eriksson i klippet ovan. Foto: Stephanie Mourad/SVT

Se hur fallolyckorna ska minska på Akademiska – med undersköterskans AI-idé

Uppdaterad
Publicerad

På Akademiska sjukhuset i Uppsala ska AI-teknologi användas för att förhindra fallolyckor bland patienterna. Idéen kom från undersköterskan Cristoffer Eriksson.

– Jag fick frågan om vad min drömlösning var och så visade den sig finnas, säger Cristoffer Eriksson.

Förra året skedde 1 475 så kallade fallhändelser på Akademiska sjukhuset. I hela landet står fallskador för åtta procent av alla vårdskador, enligt en rapport från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Patienter som ofta är förvirrade löper stor risk att falla, till exempel på väg till toaletten. Cristoffer Eriksson är undersköterska på mag-, tarm- och njuravdelningen på Akademiska sjukhuset, en avdelning där den typen av patienter är vanliga.

På ett utvecklingsmöte med Region Uppsala lyfte han en idé han hade kring hur sjukhuset kan minska antalet fallolyckor. Tekniken visade sig existera i Europa och skulle prövas i Sverige. Nu väljer Cristoffer Erikssons avdelning att vara bland de första som testar den nya tekniken.

I klippet: se hur den nya AI-tekniken ska fungera.

Minskar stress och resursåtgång

– Jag tror att det här släpper stressen för oss som jobbar, eftersom vi kommer vara mer förberedda och hinner fram tidigare.

Om en fallolycka inträffar kräver det mycket tid och personal, enligt Cristoffer Eriksson. När personalen hinner fram tidigare är förhoppningen att resurser som idag går till fallolyckor ska kunna användas på andra ställen.

– Då hinner vi hjälpa en patient och fortfarande ha tid till de andra, säger Cristoffer Eriksson.

vårdskador minskar

I SKR:s (Sveriges kommuner och regioner) journalgranskning har 130 000 vårdtillfällen på akutsjukhus undersökts mellan åren 2013 och 2023 .

Här framkommer att antalet vårdskador minskat under de tio senaste åren. Andelen vårdtillfällen med minst en skada har gått från 13,1 procent (2013) till 10,7% procent (2023).

Källor: SKR, Socialstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.