Vem fixar kaffet? Torkar av bordet? Sätter i nytt bläck i skrivaren? Öppnar dörren för besök? Tömmer diskmaskinen? Byter glödlampa?
Små, till synes obetydliga uppgifter på en arbetsplats, men som – när det inte fungerar – kan skapa enorm irritation.
– När jag intervjuar folk på arbetsplatser säger en del att ”jag har slutat att plocka undan för det är bara jag som gör det”, säger kontorsforskare Christina Bodin Danielsson.
Enligt henne är det inte sällan kvinnor som upplever att de plockar undan mer än sina manliga yngre kollegor, trots att de själva står högre i hierarkin.
Praktiska tjänster har försvunnit
Många arbetsplatser har blivit slimmade och anställda med mer praktiska arbetsuppgifter finns inte kvar i lika hög utsträckning som tidigare. Det kan handla om vaktmästare, receptionister, administratörer, sekreterare och assistenter.
– Allting ska bort, det blir så omänskligt. Alla ska göra allt. Även om du har en specialisttjänst förväntas du göra allt annat, boka din resa, kunna alla administrativa system.
”Många konflikter behöver inte vara det”
Enligt Christina Bodin Danielsson är det här ett fenomen som är vanligare i Sverige än i andra länder.
– Risken är att det blir väldigt oekonomiskt och skapar irritation. Ta det här med disken till exempel, alla lappar som sätts upp, ”din mamma jobbar inte här”...
Hon menar att det i grunden handlar om ledarskap. Antingen får man tilldela vissa personer specifika praktiska uppgifter, eller så delar man på det – och då ser man till att det blir så också.
– Man får säga till! Saker löser sig ju inte själva. Det finns så mycket som blir konflikter som inte behöver vara det, säger Christina Bodin Danielsson.
Se i klippet ovan hur det kan gå till på en arbetsplats.
Skriv i vår chatt
Nu vill vi veta hur det är på din arbetsplats. Hur sitter ni? Hur är ljudnivån? Har ni särskilda vett- och etikettregler?
Skriv gärna i vår chatt: Hur beter vi oss i olika kontorsmiljöer?