Våtmark vid Mattsarve som den såg ut efter sommarens torka i september. Foto: SMHI

Våtmarker räddade dem från torkan

Uppdaterad
Publicerad

Några markägare i Gammelgarn, där man tidigare haft stora problem med vattenbrist, har inte drabbats lika hårt av årets torka. Anledningen är att man har återskapat våtmarker i området. Nu vill SMHI hjälpa till att sprida deras erfarenheter av projektet.

Eva Frölander är projektledare för vattenrådet Aquabrava i Gammelgarn. Under lång tid så hade hon och andra hushåll med egen brunn i området vant sig med att leva med vattenbrist på somrarna. När det var som värst så kunde hon inte tvätta eller använda toaletten under perioden maj till november.

Har haft vatten i sommar

År 2003 startade hon och fem andra markägare ett projekt för att ta tillvara regnvatten. Genom att gräva ut diken och våtmarker har de lyckats samla vatten och sedan tio år tillbaka så har de vatten i sina brunnar. Även under årets sommar då vattenbristen på ön varit värre än någonsin har det fungerat.

Vattenbristen på Gotland

– Vi har haft vatten, men vi skulle inte ha haft det om inte de här åtgärderna gjorts, säger Eva Frölander. Självklart har vi haft låga nivåer, men att det överhuvudtaget kommer vatten när man vrider på kranen, det är skillnaden, säger hon.

Förstår inte vattenbrist i Sverige

SMHI har nu valt att ta med projektet i sin idésamling för klimatanpassning. Tanken är att sprida erfarenheterna vidare.

– Det är kul, säger Eva Frölander och berättar att projektet redan innan blivit uppmärksammat på EU-nivå, och att man märkt intresse för projektet ifrån Sydeuropa.

– Så kan jag uppleva det att pratar man med Sverige så fattar ingen det här med vattenbrist, för här är det så naturligt att det finns. Men kommer man ner till Sydeuropa då har man genast en gemensam förståelse, säger Eva.

Hon hoppas att metoden nu kan börja användas på fler ställen på Gotland.

– Det här är ingen teori utan det är en beprövad metod som vi har faktiskt har visat att den fungerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenbristen på Gotland

Mer i ämnet