Inne i skogen i Kvarnåkershamn på sydvästra Gotland pågår bygget av det som kommer att bli norra Europas största bräckvattenverk. Som mest kommer det att kunna producera 7500 kubikmeter dricksvatten varje dygn.
– Största utmaningen nu är i havet, från pumpbyggnaden och ut där vi då ska sänka ner två ledningar, säger Krister Edström, platschef hos Nybergs Entreprenad som tillsammans med Region Gotland bygger verket.
Rör ut i havet
Några hundra meter nedåt kusten har stranden förändrats kraftigt. En ny tillfällig landtunga har byggts som ett led i förberedelserna för de intagningsrör som ska läggas ut i havet och senare leda in havsvatten till verket.
Region Gotlands projektledare Tommy Grönström har vandrat ut på landtungan och visar var rören ska sänkas ner i havet.
– De ska gå härifrån och 1500 meter ut i Östersjön, säger han.
”Vi kan exploatera nya områden”
Bräckvattenverket för 215 miljoner kronor ska stå klart sommaren 2019. Det kommer då att ge ett välbehövligt tillskott till de befintliga grundvattentäkterna som de senaste somrarna haft låga nivåer.
Men verket kommer också att innebära att det nuvarande stoppet för anslutningar till det kommunala vattennätet på södra Gotland kan hävas.
– Det kommer att möjliggöra att vi kan exploatera nya områden, men också att ge dem som idag har ett dåligt vatten ett bra kommunalt vatten, säger Patric Ramberg, teknisk direktör hos Region Gotland.