Michael Malmgren köpte en lägenhet till sin son – men efter ett år upptäckte de att lägenheten inte var godkänd som bostad. Nu får sonen varken bo i lägenheten eller sälja den. Foto: SVT

Sonen tvingas flytta – och får inte sälja lägenheten vidare

Uppdaterad
Publicerad

Den här historien är varje lägenhetsköpares mardröm. När Michael Malmgren köpte lägenheten till sin son såg allt bra ut, både i bokslut och ekonomiska analyser. Men sedan uppdagades fel efter fel. Lägenheten var inte bara mindre än det stod i annonsen – den räknas inte ens som en lägenhet, utan som hotellrum. – Vi är 33 familjer som har det här att tänka på när man går och lägger sig, säger Michael Malmgren.

Allt såg bra när Michael Malmgren och hans son tittade på lägenheten i det gamla hotellet i centrala Linköping vintern 2016. Sonen skulle studera i Linköping och behövde en övernattningslägenhet.

– Vi köpte bostadsrätten av en privatperson genom en mäklare. Vi kontrollerade bokslut, stadgar och allt som fanns att läsa om bostadsrätten. Vi hade också kontakt med dem som startade bostadsrättsföreningen, och det såg bra ut alltihop, säger Michael Malmgren.

Hotel du Nord i Linköping

Lägenheten var bara 12 kvm

Sonen bodde i lägenheten i ett halvår år innan den första varningssignalen dök upp.

– Vi skulle köpa skrivbord till sonen och jag var inne med en tumstock och mätte. Och då konstaterade jag ju snart att lägenheten inte var 18 kvadratmeter som det stod i pappren att den skulle vara. Den var inte ens 12 kvadratmeter.

Lägenheten räknades som hotellrum

Efter ett år i lägenheten kom nästa smäll: Det uppdagades att det inte hade gått rätt till när de förra ägarna ombildade hotellet till bostäder. Sonens lägenhet räknades därför fortfarande som ett hotellrum.

– Då visade det sig att man inte fick bo i lägenheterna. Och man kan inte som privatperson äga lägenheten, säger Michael Malmgren.

Lägenhetsinnehavarna tvingas därför flytta – och får inte sälja lägenheten vidare till en privatperson som ska bo där permanent.

”Riskerar förlora pengar”

Lägenheterna har köpts för mellan 800 000 och 1,2 miljoner kronor – och det är nu stor risk att ägarna inte kommer att få tillbaka de pengarna vid en försäljning.

– De flesta riskerar ju att förlora pengar, helt klart, säger Michael Malmgren.

När de här problemen uppdagades valde han att gå in i styrelsen för att få veta vad som hände, och för att försöka hitta olika lösningar för att rädda situationen.

Föreningen som helhet riskerar att förlora pengar och därför riskerar alla i föreningen att förlora pengar.

– Det värsta är ju att det är 33 familjer som har det här att tänka på när man går och lägger sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hotel du Nord i Linköping

Mer i ämnet