Att ekonomi, oro och stress påverkar vårt leverne och vårt mående är känt, och i den pågående coronapandemin försöker nu vården förbereda sig för att allt fler kan komma behöva hjälp med sin psykiska ohälsa.
– Vi försöker förutse hur folkhälsan kommer att bli och vi behöver förbereda planer för att möta behov av en högre grad psykisk ohälsa. Personer som annars inte varit i riskzonen för psykisk ohälsa kan ha blivit det, säger Carin Tyrén.
Rädsla för fysiska besök
Vidare säger hon att man ännu inte mött ett ökat tryck, men det kan också ha att göra med att människor är rädda för att söka vård.
– Vi har ju sett att människor är rädda för att söka sig till fysiska besök.
På vilket sätt påverkas människor av coronapandemin?
– Det påverkar olika. Det kan handla om oro för sitt uppehälle. Att inte kunna leva sitt liv som man är van vid. Svårigheter i relationer, lättare till missbruk. Oro och stress tär väldigt mycket. Det handlar också om mer existentiella frågor hur lever vi våra liv och hur vi omvärderar, säger Carin Tyrén.
Samlad information, råd och tips kring psykisk hälsa i kristider, i samband med covid-19 finns på sidan: Uppdrag psykisk hälsa