• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Vadstenaborna Gunn-Britt Oskarsson och Johanna Mörtsjö. Foto: Mimmi Moberg/SVT

”Vi svenskar måste vara öppna och inte rädda”

Uppdaterad
Publicerad

I Vadstena centrum träffade vår reporter Mimmi Moberg bland annat Gunn-Britt Oskarsson och Johanna Mörtsjö som hade åsikter kring hur integrationen kan lösas.

– Vi svenskar måste vara öppna och inte rädda för att prata med invandrare. Sen är det viktigt med språket, det behöver inte vara så att de ska lära sig perfekt svenska, men så de kan göra sig förstådda, säger Gunn-Britt Oskarsson.

– Att de får veta hur vårt land och samhälle är uppbyggt så de får en förståelse för hur det fungerar. Jag vill att alla som kommer till Sverige ska få en utbildning i hur det är tänkt att fungera här. Som till exempel lag och ordning, samt hur man är mot sina medmänniskor. Jag tycker också att de ska få kontakt med andra svenskar så fort som möjligt. Hjälp- eller stödfamiljer skulle kunna vara ett bra alternativ, säger Johanna Mörtsjö.

Bo Aronsson menar att en öppenhet för nya kontakter i vardagen kan göra mycket för integrationen.

Patricia Illades Foto: Mimmi Moberg/SVT

– Kärlek och omtanke är viktigast! Många som kommer till Sverige har varit med om hemska saker och kan ha nära till aggression. Möter vi dem med kärlek så blir det lättare för dem att integreras, säger Patricia Illades.

Johan som vi träffar på Rådhustorget undrar hur SFI-utbildningen kan bli bättre.

– Språket är jätteviktigt för att nyanlända ska kunna komma in i samhället.

Bodil Gustavsson Foto: Mimmi Moberg/SVT

– Vi svenskar måste förstå att vi lever i en annan tid och att vi behöver invandrare i vårt samhälle. Vi behöver arbetskraft, föryngring och förnyelse – vi behöver mångfald, säger Bodil Gustavsson.

Örjan Westling Foto: Mimmi Moberg/SVT

Vad kan man då själv bidra med för en bättre integration?

– Man kan skänka saker som kläder och leksaker. Ett sätt för de som kommit att skingra tankarna och bidra till glädje för stunden. Då kan de också känna sig mer välkomna, säger Örjan Westling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – Integration

Mer i ämnet