• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

”Det är det som är så häftigt med allt material härnere, det är inte papper, det är inte mappar utan det blir ju människor av det”, berättar Sofia Fälth kultursekreterare i Kinda kommun.

Webbsuccé för gammalt bildarkiv

Uppdaterad
Publicerad

I Kinda lägger hembygdsföreningen systematiskt ut alla traktens gamla foton på internet, det har blivit ett arkiv som lockat närmare två miljoner besökare.

Kinda i södra Östergötland börjar bli en av landets mest väldokumenterade trakter. Där finns nu en gigantisk databas med foton från trakten. Över 80.000 bilder har digitaliserats och lika många till håller man på med. 

Nära två miljoner besökare

Bakom projektet står Kisa-Västra Eneby Hembygdsförening. Kassören Pär-Magnus Jonsson berättar att den hemsida man gjort där bilderna visas har haft uppemot två miljoner besökare, märkligt med tanke på att det bara bor knappt 10.000 i kommunen.  

– Det är ju helt fantastiskt, men det är ju många som har utvandrat från Kinda, så det är många runt om i hela världen som tittar på den där sidan, hur de får reda på det vet jag inte, men det sprider sig. 

Fotograferade begravningar  

Lenny Holmberger är anställd av hembygdsföreningen för att fotografera av de gamla negativen. De flesta kommer från några fotografer som haft sin verksamhet i trakten. När vi hälsar på håller han bland annat på med några gamla bilder från Kisa möbelindustri. Han brukar jobba två timmar åt gången. 

Foto: SVT

– Mest är det ju porträttbilder på folk och bröllop och när de fyller år, men sedan finns det ju annat man blir överraskad av, det var vanligt förr i tiden att man fotograferade begravningar, folk som ligger på lit de parade och brottsplatsfoton, men de lägger vi inte ut på hemsidan, men man får vara beredd på att det kan dyka upp lite döda personer ibland. 

Identifiering pågår 

På onsdagar träffas ett 20-tal äldre i hembygdsgården och får titta den senaste veckans bilder och försöka identifiera vilka som är med på dem: 

– De berättar ju fantastiska historier, man skulle egentligen spela in det, men det har vi inte gjort, vi antecknar bara namnen på bilderna så att man ska kunna leta rätt på sina släktingar, berättar Pär-Magnus Jonsson. 

Det har tagit 7-8 år att digitalisera de 80.000 bilder man klarat av, men nu går det mycket fortare, så om några år räknar Pär-Magnus Jonsson med att de ska vara klara.

”Glöm ej mig”  

Kommunen har också ett bildarkiv, några bilder är från fotografins barndom. Sofia Fälth som är kultursekreterare i Kinda kommun visar upp några för oss: 

– Tänk dig att du älskar någon och så har du ingen bild av den människan när den går bort, därför blev fotot så otroligt viktigt när det kom. Det här till exempel, det är på Matilda, på baksidan har hon skrivit ”Glöm ej mig”. Det är så fint att man vill gråta.

Foto: SVT

Sofia Fälth berättar att det finns planer på att slå ihop de båda arkiven nu under våren. Utöver foton har hon också bland annat 1400 brev från amerikaemigranter. 

– Det är det som är så häftigt med allt material härnere, det är inte papper, det är inte mappar utan det blir ju människor av det.  

Länk till Kindabild

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.