Offret överlevde trots livshotande skador efter skjutningen vid Mobilia i Malmö. Han har kvarstående men efter händelsen och är därför fortsatt sjukskriven ett år senare. Foto: Johan Nilsson/TT

18 års fängelse för hämndskjutning på Mobilia i Malmö

Publicerad

En kvinna, med kopplingar till ett kriminellt nätverk, råkar ut för ett rånförsök i Malmö hösten 2023. Resultatet blir en hämndaktion där en av männen som försökt råna kvinnan luras till gallerian Mobilia i Malmö, där blir han skjuten. Nu döms skytten till 18 års fängelse.

Skytten, en 24-årig man, och kvinnan gillrade en fälla genom att locka mannen till mötesplatsen intill köpcentret, i tron om att han skulle sälja narkotika.

När han anlände besköts han av åtminstone fem skott på nära håll. Bland annat blev han träffad i bakhuvudet, kinden, ryggen och ljumsken. Mannen överlevde, men är fortsatt sjukskriven sedan händelsen.

I chattar som är en del av bevisföringen mot mannen och kvinnan framgår det att kvinnan tidigare utsatts för ett rånförsök av offret och en annan man, vilket ska ha legat till grund för hämndskjutningen

Flyr skottlossningen på lådcykel

Efter skottlossningen utanför gallerian flydde mannen och kvinnan brottsplatsen på en lådcykel.

Under två dagar ska skytten ha gömt sig i kvinnans lägenhet innan han slutligen greps av polis i Helsingborg. Han hade åkt dit för att vara barnvakt, ovetande om att polisen hade span på honom.

18 års fängelse och utvisning

Den 24-åriga mannen döms för förberedelse till mord, mordförsök och grovt vapenbrott. Han själv nekar till vissa delar, som att han skulle haft i uppsåt att döda samt att han skulle ha deltagit i planeringen.

Straffet för mannen blir 18 års fängelse, utvisning och skadestånd på strax över 400 000 kronor till offret, som ska betalas tillsammans med den 33-åriga kvinnan.

Medhjälp till mordförsök

Malmö tingsrätt dömer även kvinnan för medhjälp till mordförsök samt skyddande av brottsling. Själv nekar hon till att hon hade vetskap om att skjutningen skulle äga rum.

Hon har tidigare dömts till 2,5 års fängelse för att ha gömt narkotika i sin lägenhet. Det totala straffet för kvinnan blir därför 7 år och 7 månaders fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.