En person står i ett kök och rör vid en stor kastrull som vilar på spisen, där ånga stiger upp. I bakgrunden syns skåp med kryddor samt köksutrustning på en bänk. Kinesiska muren, Malmö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jadwiga är en av de drabbade, hon behöver koka vatten för att kunna duscha. Följ med in i huset när SVT pratar med flera av de boende. Foto: SVT

67 lägenheter i Kinesiska muren i Malmö utan värme och varmvatten: ”Jag vill skrika”

Uppdaterad
Publicerad

Boende i bostadsrättsföreningen BRF Femman i Kinesiska muren på Rosengård i Malmö har varit utan värme och varmvatten i flera veckor. Något Hem och hyra var först med att rapportera om.

– Det är jättekallt och snart kommer vintern, säger Ali Reza, som bor i en av lägenheterna med sina fyra barn.

Problemen i BRF Femman i Kinesiska muren på Rosengård i Malmö har varit många under de senaste åren. De boende har larmat om bland annat mögel i lägenheterna, oförmåga att kunna betala hyra, råttor och trasiga tvättstugor.

Nu saknar lägenheterna både värme och varmvatten. SVT Nyheter Skåne har besökt huset och träffat flera av de boende, som är mycket upprörda över situationen. Flera av dem bor med små barn.

I klippet ovan kan du se hur situationen är för de boende.

– Vi måste värma vatten på spisen för att kunna duscha. Mina barn får sova med extra kläder och täcke, säger Ali Reza som bor i föreningen med sina fyra barn.

Stora skulder hos elbolaget

Eon har stängt av värmen i huset eftersom bostadsrättsföreningens styrelse inte betalat räkningarna och har nu skulder på över en halv miljon kronor hos företaget.

– Vi vill såklart kunna leverera värme till fastigheten och komma till en lösning. Men vi får ingen respons från styrelsen, säger Mikael Bladh, kundservicechef på Eon.

SVT Nyheter Skåne har sökt styrelsen för en kommentar men de har inte återkommit.

Flera barnfamiljer bor i den drabbade föreningen – nu håller förskolan extra koll på dem. Hör rektor Eva Nilsson i klippet nedan:

Kinesiska muren och rektor för förskolan Kryddgården.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eva Nilsson är rektor på förskolan och menar att socialtjänsten bör göra mer för barnen som drabbats i huset. Foto: Fanny Berg

KINESISKA MUREN

Kinesiska muren är Malmös längsta hus. I flera år har det var skandalomsusat och drabbats av flera olika problem. Boende har larmat om mögel och fukt, trasiga tvättstugor och hissar. El, värme och ventilation har historiskt varit bortkopplat.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Skåne handlar det om en oseriös styrelse som knappt existerar.

I dag finns flera bostadsrättsföreningar i huset och en förening har tagits över av Malmö kommunala bostadsbolag, MKB. Därför är flera av lägenheterna bland husen även hyresrätter.

Hyresgästföreningen har tidigare krävt att BRF Femman ska tvångförvaltas. Ett krav som Hyresnämnden inte accepterade. Detta eftersom bara ett fåtal lägenheterna i föreningen är hyresrätter, merparten är bostadsrätter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.