Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många frihetsberövande och ont om personal på arresten i Malmö kan hota rättssäkerheten, det menar advokaten Johan Fernvall. Foto: Fanny Berg / TT

Advokat nekas möte med klienter i arresten i Malmö: ”Fara för rättssäkerheten”

Publicerad

Det är ett ansträngt läge på arresten i Malmö – något som lett till att advokater har svårt att träffa sina klienter, det vill säga de anhållna.

– Det är en fara för rättssäkerheten, säger Johan Fernvall, advokat.

Enligt lag har varje frihetsberövad person rätt att träffa en advokat i enrum. Något som vid flera tillfällen inte varit möjligt på arresten i Malmö den senaste tiden.

– Så här får det inte gå till. Här sitter personer som kanske aldrig tidigare varit misstänkta för brott, som inte vet vilka rättigheter de har och så får jag inte träffa dem.

Anmält till JO

Johan Fernvall har anmält två separata händelser till JO. Han menar att han förvägrats att träffa sina klienter fysiskt och att detta är ett hot mot rättssäkerheten.

– Men det har hänt mig och min kollega fler gånger. Jag upplever att det börjat bli problem med detta den senaste tiden, säger han.

Polisen: Vi nekar inte någon

När en advokat ska träffa en intagen i arresten krävs det att två från personalen i arresten vaktar utanför rummet. Och här har inte resurserna räckt till.

Men polisen i Malmö delar inte bilden av att man nekat advokater att träffa sina klienter.

– Vi nekar aldrig någon utan vi försöker hitta andra lösningar. Det kan vara att de erbjuds att prata på telefon eller att man försöker hitta ett annat tillfälle när det finns mer personal tillgänglig, säger Stefan Olofsson, biträdande sektionschef på utredningsjouren i Malmö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.