Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maken Kent och bästa vännen Linda har under det senaste året försökt bearbeta Jessicas bortgång. Hon dog två dagar efter att hon hade satt in en magballong hos Gastroklinik i Malmö. Foto: svt

Jessica ville gå ner i vikt – magballongen tog hennes liv

Uppdaterad
Publicerad

Jessica Krusell Gustafsson från Ängelholm blev 51 år gammal. Hon dog två dagar efter att hon fått en magballong insatt på Gastroklinik i Malmö – i syfte att gå ner i vikt.

Under en period hade Jessica lagt på sig. Hon hade endometrios och hade börjat med nya mediciner. Mediciner som troligtvis bidrog till viktuppgången.

– Hennes självbild var att hon var smal. Så jag tror att det blev så jobbigt när hon snabbt gick upp i vikt. Hon blev desperat, säger bästa vännen Linda Berggren.

SVT Skåne granskar Gastroklinik i Malmö

Desperationen ledde henne till Gastroklinik i Malmö där hon satte in en så kallad ”gastric balloon” som fylldes med vätska. Ballongen fyller ut magsäcken och dämpar hungern.

Fem centimeter stort hål i magsäcken

Två dagar senare dog hon. Ett fem centimeter stort hål upptäcktes på hennes magsäck, lungorna hade blivit vätskefyllda och hjärtat hade stannat.

Maken Kent Gustavsson tog emot henne i sina armar när hon föll ihop i deras hem.

– Jag förstod inte att hon var död förrän läkarna sa att de stängt av maskinen på sjukhuset, säger han.

Se klippet om Jessicas kommunikation med kliniken innan hon dog.

Fler har farit illa av magballonger

Jessicas fall är ett av åtta, som SVT Nyheter Skåne hittat hos Inspektionen för vård och omsorg, gällande kvinnor som farit illa efter insättning av magballong på Gastroklinik.

Ivo har tidigare konstaterat brister hos kliniken. Enligt Ivo har kliniken haft bristande journalföring och inte genomfört ordentliga läkarundersökningar, samt använt en metod som inte är vedertagen.

Ivo utreder fortfarande den anmälan som maken Kent gjorde efter Jessicas död.

Gjorde egen Lex Maria

Ett år efter dödsfallet gjorde kliniken en egen Lex Maria-anmälan. I den skriver klinikens dåvarande verksamhetschef att det inte går att utesluta att Jessica fått hålet av hjärt- och lungräddningen som utfördes på henne.

I obduktionsrapporten framgår det att Jessica fått ett hål på magsäcken och att den skadan, tillsammans med minskat mat- och vätskeintag på grund av ballongen, samt en lunginflammation kan ha bidragit till att hon avled.

Läkemedelsverket varnar

Torsten Olbers, som är expert på viktminskningsoperationer och forskar i ämnet, menar att hon dog till följd av magballongen.

– Jag bedömer det som utan tvekan att utan magsäcksballongen hade hon inte avlidit, säger han efter att ha läst obduktionsrapporten.

Metoden används främst av privata kliniker och Läkemedelsverket har tidigare varnat för den eftersom den kan ge allvarliga biverkningar.

SVT Nyheter Skåne har gett Gastroklinik flera möjligheter att svara på frågor men har inte fått återkoppling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Skåne granskar Gastroklinik i Malmö

Mer i ämnet