Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är tre av fallen: Jessica dog, Jeanette svävade mellan liv och död och en tredje kvinna kräktes blod. Malmöföretaget Gastroklinik, som satt in magballonger på samtliga, kritiseras av Ivo i flera fall men får fortsätta sina ingrepp. Foto: SVT/Privat

Misslyckade ingrepp med magballong på Gastroklinik i Malmö – här är tre av fallen

Uppdaterad
Publicerad

Gastroklinik har sitt säte i Malmö och de genomför viktminskningsingrepp med magballonger. Hos Ivo har SVT Nyheter Skåne hittat 20 ärenden och tips gällande kliniken. Åtta fall gäller kvinnor som fått allvarliga biverkningar efter insättning av ballong.

Kliniken drivs av en läkare som även är anställd inom Region Skåne. Parallellt driver han också en privat vårdcentral på uppdrag av regionen. I samma hus ligger också den helt privata verksamheten Gastroklinik.

Svårt att få hjälp vid biverkningar

SVT Nyheter Skåne har pratat med flera av kvinnorna som har gjort anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

SVT Skåne granskar Gastroklinik i Malmö

De uppger att det varit lätt att få tid för ingreppet, men när de började uppleva biverkningar var det svårare att få hjälp.

I klippet beskriver vi tre av fallen.

Ivo har konstaterat brister i klinikens arbetssätt i fyra fall. Det gäller bland annat bristande journalföring, att man genomför viktminskningsingrepp på personer som är långt ifrån så pass överviktiga att de är i behov av sådana ingrepp och att man inte genomfört ordentliga läkarundersökningar.

Förlorade nästan livet – långt ärr över magen

I ett beslut, gällande en kvinna vars magballong gick sönder och orsakade tarmvred, skriver Ivo att ”den operationsmetod som användes inte uppfyller kraven på vetenskap och beprövad erfarenhet och att patienten borde ha undersökts i ett tidigare skede när hon påpekade problem”.

Kvinnan höll på att förlora livet och har ett långt ärr över magen som minne.

”Internationellt respekterad”

SVT Nyheter Skåne har upprepade gånger sökt Gastroklinik för ett bemötande. Efter publicering har kliniken hört av sig via mejl. De skriver bland annat att kliniken har genomfört 10 000 ingrepp sedan 2017 och är internationellt respekterad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Skåne granskar Gastroklinik i Malmö

Mer i ämnet