Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jeanette är en av flera kvinnor som har råkat illa ut efter ett ingrepp på Gastroklinik med säte i Malmö. Nu vill hon varna andra för kliniken och för metoden med magballong. Foto: svt/privat

Efter magballongen höll Jeanette på att dö – magsäcken skrumpnade

Publicerad

Jeanette ville gå ned i vikt och efter noggranna efterforskningar vände hon sig till Gastroklinik i Malmö. Där opererade hon in en magballong som skulle minska hennes aptit. Kort efter operationen började hon må dåligt, fick magsmärtor och sökte flera gånger hjälp hos kliniken. Till slut fick hon åka in akut till sjukhus för att opereras – hennes magsäck hade skrumpnat.

– Jag ville hitta nya vanor och lära mig äta rätt, säger hon.

Kliniken tog snabbt emot henne och hon fick en magballong insatt.

SVT Skåne granskar Gastroklinik i Malmö

– Jag var så glad. Äntligen fick jag hjälp.

Men lyckan var kortlivad. Snart fick hon svåra magsmärtor och fick varken i sig mat eller dryck. Hon hörde av sig till Gastroklinik som sa att det var normalt. Snart fick hon dock komma in till kliniken för att få vätskeersättning intravenöst, som hon skriver i sin anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.

Skrumpen magsäck, sepsis och vätskefyllda lungor

Men magsmärtorna fortsatte och efter många om och men fick hon komma in igen. Den här gången säger läkaren att han gått ner med en kamera och att allt såg fint ut i magsäcken, berättar Jeanette.

– Jag vet inte vad som hände. Jag var så borta av smärtor, den lugnande medicinen och att jag inte kunnat äta på flera dagar.

Ett dygn senare ligger hon på operationsbordet på sjukhuset i Malmö. Hennes magsäck hade skrumpnat ihop, hon hade ett stort hål på magsäcken och vätska i lungorna. Dessutom hade hon sepsis – blodförgiftning.

Hör Jeanettes berättelse i klippet.

Vill varna andra

Nu vill hon varna andra för ingreppet och kliniken som nästan kostade henne livet. Hon gjorde operationen ett par månader innan Jessica som avled av liknande komplikationer som Jeanette fick.

Jeanette har själv gjort en Ivo-anmälan som fortfarande är under utredning. Elva månader efter det misslyckade ingreppet gör företaget en egen Lex Maria där de skriver att allting hade kunnat undvikas om Jeanette hade fått rätt hjälp.

Fick tillbaka pengarna

Jeanette säger att hon efter påtryckningar fick tillbaka de pengar hon betalade för sitt ingrepp.

SVT Nyheter Skåne har varit i kontakt med läkaren och kliniken som inte har ställt upp på intervju eller svarat på frågor. I mejl skriver de flera gånger att de ska återkomma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Skåne granskar Gastroklinik i Malmö

Mer i ämnet