Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Torsten Olbers är en av världens mest framstående kirurger inom magoperationer i viktminskningssyfte. Han är kritisk till magballongsmetoden och säger att Gastroklinik måste granskas. Foto: svt

Efter dödsfallet – kirurgen Torsten Olbers om Gastroklinik: ”Måste granskas”

Publicerad

Två dagar efter att Jessica Krusell Gustafsson satt in en magballong på Gastroklinik i Malmö stannade hennes hjärta. Torsten Olbers, professor i kirurgi, drar slutsatsen att Jessica dog efter att magballongen skavt upp ett fem centimeter stort hål på magsäcken. Han är kritisk till metoden och anser att klinikens verksamhet bör granskas.

Metoden går ut på att föra ner en ballong i magsäcken via matstrupen. Ballongen, som fylls med vätska, ska minska aptiten och på så sätt göra att patienten tappar vikt.

Kostar tiotusentals kronor

Det finns flera olika kliniker runt om i Sverige och i Köpenhamn som utför ingrepp med så kallade ”gastric balloons”.

SVT Skåne granskar Gastroklinik i Malmö

På Gastroklinik i Malmö marknadsförs det som ett icke kirurgiskt ingrepp som tar 15 minuter. Att sätta in en ballong och få tal del av kostprogram kostar mellan 30 000 och 72 900 kronor på kliniken, enligt hemsidan.

20-tal ärenden hos Ivo gällande Gastroklinik

Det finns ett 20-tal ärenden hos Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, som rör Gastroklinik. Åtta av dessa gäller kvinnor som skadats av ballongen. Det handlar bland annat om hål på magsäcken, tarmvred efter att en trasig ballong fastnade och blodiga kräkningar.

Kliniken har kritiserats för bristande journalföring, brister i läkarundersökningar samt att de använt en icke vedertagen metod.

Jessica dog två dagar efter insättningen

Ett av ärendena rör Jessica Krusell Gustafsson från Ängelholm som avled två dagar efter insättningen av ballongen.

Torsten Olbers, professor inom kirurgi på Linköpings universitet, är en av de som genomfört flest magoperationer i världen i syfte att tappa vikt. Då handlar det om gastric bypass och gastric sleeve som oftast används inom den konventionella sjukvården.

– Jag bedömer det som utan tvekan att utan magsäcksballongen hade hon inte avlidit.

Experten om Gastroklinik: ”Tveksam metod”

Han menar att forskningen visar att magballongen inte ger ett varaktig resultat och i förhållande till riskerna så är det en tveksam metod som Gastroklinik använder.

– Den bestående effekten av en ballongbehandling har vi inte kunnat bevisa i studier. Man går ner i vikt, mycket kanske beroende på att man mår dåligt. Min uppfattning är att Ivo behöver granska den här verksamheten.

Tidigare har även Läkemedelsverket gått ut och varnat för metoden och dess allvarliga biverkningar.

SVT Nyheter Skåne har upprepade gånger kontaktat kliniken som inte ställt upp på intervju.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bästa vännen Linda och maken Kent har det senaste året försökt hantera Jessicas bortgång. Jessica Krusell Gustafsson dog, 51 år gammal, två dagar efter att hon satte in en magballong på Gastroklinik i Malmö. Foto: svt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Skåne granskar Gastroklinik i Malmö

Mer i ämnet