– Jag har funderat på att hoppa av många gånger. Man har känt att jag kommer aldrig klara det här, säger sjuksköterskestudenten Evelina Helgesson.
De senaste åren har de tre sjuksköterskebildningarna i Kristianstad, Malmö och Lund fått fler platser. Förhoppningen var att få bukt med den akuta bristen på sjuksköterskor. Men siffror som högskolorna tagit fram till SVT Nyheter Skåne visar motsatsen.
Av de sjuksköterskestudenter som började hösten 2011 tog 80 procent examen. Motsvarande siffra för de som började 2014 och blev färdiga i våras var drygt 60 procent.
– Jag tror det beror på arbetsvillkoren och hur vården ser ut i samhället. Det pratas ju om det mycket men man får verkligen känna på det själv när man är ute på praktik och känna att det är verkligen så här, säger Evelina Helgesson.
Ska förbereda studenterna på arbetsmiljön
Enligt Anneli Orrung Wallin, programansvarig för sjuksköterskeprogrammet, ska man nu ta reda på vad avhoppen beror på genom att systematiskt följa upp alla som slutar. Samtidigt försöker högskolan på olika sätt få fler studenter att gå färdigt utbildningen. Bland annat genom fler simuleringar av svåra vårdsituationer.
– Vi vill anpassa utbildningen utifrån arbetsmiljön. Ge studenterna redskap så de klarar av den tuffare situationen som vi har ute på sjukhus och i kommunal vård idag, säger Anneli Orrung Wallin.
Brist på handledare
Anneli Orrung Wallin tycker att även Region Skåne har ett stort ansvar. När många sjuksköterskor slutar blir det brist på handledare för de blivande sjuksköterskorna som ska göra praktik. Det är något Region Skåne nu ska försöka ändra på.
– Vi diskuterar vårdavdelningar som är utbildningsavdelningar där man får tid och kan ta hand om studenterna och samtidigt ge vård, säger Karin Melander, HR-direktör på Region Skåne.
Antal utexaminerade från sjuksköterskeutbildningarna i Skåne
HT11 80%
VT12 78%
HT12 71%
VT13 65%
HT13 73%
VT14 66%
HT14 63%