Ingången till en psykiatrisk klinik med en modern fasad. Över huvuddörrarna finns en stor skylt med texten ”PSYKIATRISK KLINIK”. Byggnaden har stora fönster som ger en ljus atmosfär. Dagen är mulen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I 24 år arbetade kvinnan som sjuksköterska på den psykiatriska kliniken i Lund, utan legitimation. I klippet svarar enhetschefen Eva-Lena Brönmark på varför man inte polisanmält eller gått vidare till Inspektionen för vård och omsorg med ärendet. Foto: Johanna Holstein/SVT

Arbetade som sjuksköterska på psykiatrin i Lund i 24 år – utan legitimation

Publicerad

1985 började hon sin anställning som sjukvårdsbiträde på Region Skåne. Sedan ska hon ha utbildat sig till sjuksköterska och fick anställning som det 2000. Men i 24 år har hon arbetat utan legitimation på den psykiatriska kliniken i Lund.

– Hon var högt ansedd, berättar en kollega som tidigare arbetat med personen.

Kvinnan hade gått en sjuksköterskeutbildning men inte avslutat alla kurser. Men, hon fick ett anställningsbevis av dåvarande chef.

Kvinnan menar själv att hon inte har förstått att hon arbetat utan legitimation i utredningen som gjordes efteråt.

– I samtal uppger hon att hon trodde att det var helt klart, säger Eva-Lena Brönmark som är verksamhetschef på vuxenpsykiatrin i Lund där kvinnan arbetade i 24 år.

Hon har även vidareutbildat sig inom yrket.

Beskrivs som ”otroligt kompetent”

Till SVT har flera kollegor som arbetat med kvinnan beskrivit henne som en väldigt uppskattad kollega, ”otroligt kompetent” och ”högt ansedd”.

– Men det tar ju på ens förtroende när det kommer fram att hon inte hade legitimation, säger en av de tidigare kollegorna.

Stängdes av omedelbart

Under sommaren gjordes en genomlysning av alla anställdas legitimationer i samband med ett byte av datorsystemen. Det var då det uppdagades att kollegan saknade legitimation.

Hon stängdes av omedelbart och när en utredning hade gjorts så upphävdes hennes anställning.

Ej polisanmält eller anmält till Ivo

– Det går inte att arbeta som sjuksköterska utan legitimation, säger Eva-Lena Brönmark.

I klippet berättar enhetschefen om varför man valt att inte gå vidare med en polisanmälan eller en anmälan till Ivo, inspektionen för vård och omsorg med ärendet.

OM LEGITIMATION

– En del yrken kräver att man får en legitimation utfärdad av socialstyrelsen efter avklarad utbildning.

– Legitimationen är ett extra steg för att bedöma om den enskilda är lämplig för yrket.

– Sjuksköterska, tandläkare, läkare, barnmorska och psykolog är några titlar som kräver en legitimation.

– Att utge sig vara legitimerad utan att ha en legitimation är ett brott mot Patientsäkerhetslagen och kan vara straffbart. Det är inte särskilt vanligt. Det finns ett fall från 2015 som rör sig om en person som utgav sig för att vara sjuksköterska och dömdes till dagsböter.

– När det gäller arbetsgivarens anmälningsskyldighet till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, så gäller det legitimerad personal.

– Vården kan också utfärda en Lex Maria eller en Lex Sarah – men då ska det ha förekommit någon vårdskada eller funnits risk för allvarlig vårdskada.

Fakta: Carita Fallström, förbundsjurist vid Vårdförbundet och Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.