Det är ett bra år när det gäller nyfödda storkungar. Fåglarna i det så kallade hägnet har fått ett 35-tal ungar och antalet ungar för de frihäckande paren har kommit upp i totalt 110 stycken.
För första gången någonsin har man ringmärkt ungar i fyra bon med fyra ungar i varje, vilket är mycket speciellt.
– Nu har vi ett 65-tal par som häckar fritt ute. De har lyckats osedvanligt bra i år, säger Staffan Åkeby, veteran inom Storkprojektet.
Väldigt hög dödlighet
När ungstorkarna väl flyttar, så flyttar de väldigt långt. Det förekommer att de flyger ända till södra Afrika och sedan dröjer det tre år innan de återvänder till sin födelseplats – Skåne.
– Av alla de storkungar vi släpper ut varje år kan vi bara förvänta oss att 20 procent når vuxen ålder. Dödligheten är så stor som 80 procent, säger Staffan Åkeby.
Varje år släpper Storkprojektet ut ungstorkarna från deras två hägn i Fulltofta och Hemmestorps mölla i Veberöd. Och nu på lördag är det just dags för en sådan begivenhet.
Om storkprojektet
Storkprojektet är ett samarbete mellan Naturskyddsföreningen i Skåne och Skånes Ornitologiska Förening med syfte att återfå en livskraftig svensk storkstam.
Projektet startade 1989, 35 år efter att de sista storkarna försvann från vårt land.
Projektet arbetar bland annat med uppfödning och utsläpp av storkar, ringmärkning, uppsättning av boplattformar och information kring våtmarkernas försvinnande.
Källa: Storkprojektet