543 barn och unga som är frihetsberövade har svarat på Barnombudsmannens enkät om hur de har det på institutionen där de avtjänar sitt straff. 88 av dem har även blivit intervjuade.
– Vi har träffat barn som är på väg ut efter avtjänat straff som säger att det inte finns någon plan för hur deras framtid ska se ut. Det är ett extremt svek, säger Juno Blom.
Rest runt i landet
Juno Blom och hennes kolleger har rest runt i landet under ett år och fått höra vad barnen och ungdomarna önskar sig för att vara rustade när de släpps ut i det fria.
– De vill att tiden ska användas mycket bättre så att de kommer ut på ett bättre sätt än i dag, säger Juno Blom.
De behöver undervisning, regelbundna hälsoundersökningar och en samlad rehabiliteringsplan från att domen fastställs till tiden efter frigivning, anser Barnombudsmannen, BO.
Många återfaller i brott
90 procent av barnen som döms till sluten ungdomsvård återfaller i brott inom tre och ett halvt år, visar en rapport från Riksrevisionen.
– Varje kommun måste se vad de kan göra för att förhindra att kriminella gäng fångar upp barn som samhället är skyldiga att ta ansvar för, säger Juni Blom.
Rapporten, som presenteras på fredagen, heter ”Ni måste hinna före” – Barn och ungas berättelser om att vara frihetsberövade.