Kommunstyrelsen i Bromölla beslutade våren 2019 att fastställa att ”bönestund på betald arbetstid inte är tillåtet”. Beslutet överklagades av en kommunmedlem som gjorde gällande att beslutet var olagligt, bland annat med hänvisning till religionsfriheten.
Förvaltningsrätten konstaterar i domen att kommunens beslut strider mot bestämmelserna om religionsfrihet i regeringsformen och Europakonventionen och upphäver därför beslutet.
Domstolen värnar om religionsfriheten
Kommunens företrädare sa i domstolen att riktlinjen inte skulle uppfattas som ett totalförbud mot bön under arbetstid och att det fanns utrymme för tolkning och individuella bedömningar. Förvaltningsrätten var dock av en annan uppfattning.
– Kommunens riktlinje är utformad som ett generellt förbud, utan möjlighet till bedömning i det enskilda fallet, säger rådmannen Henrik Hedberg.
Han tillägger att det inte spelar någon roll för domstolens prövning att kommunen senare har förklarat att man ska göra individuella bedömningar.
– Prövningen har utgått från vad som faktiskt står i beslutet och så som beslutet är utformat är bedömningen att det strider mot bestämmelserna om religionsfrihet, säger Henrik Hedberg.
Det var Sverigedemokraterna som med stöd av Kristdemokraterna och Moderaterna drev igenom beslutet om böneförbud på arbetstid.
– Jag har lämnat politiken. Jag har inga uppdrag och jag har ingen kommentar till domstolens beslut, säger Eric Berntsson (SD), som lämnat sin post som kommunstyrelsens ordförande i Bromölla.