SVT Nyheter Skånes reporter Fanny Berg har granskat mäklarbranschen i Malmö. Foto: SVT/Olle Palm

SVT:s publik chattade om bostadsaffärer: ”Det hemskaste jag varit med om”

Uppdaterad
Publicerad

En villa, ett hus, en koloni eller en bostadsrätt. En bostadsaffär kan vara den viktigaste affären i ens liv. SVT nyheter Skåne granskar just nu mäklarbranschen. Under onsdagen kunde läsarna dela med sig av sina upplevelser av bostadsaffärer. Läs hela chatten här.

Hur upplevde du din bostadsaffär?

Fastighetsmäklarinspektionen är den myndighet som har tillstånd över landets fastighetsmäklare.
Deras uppdrag är att:
- Registrera mäklare
- Granska och kontrollera fastighetsmäklare
- Informera om god fastighetsmäklarsed

Källa: Fastighetsmäklarinspektionen

Nu avslutas denna chatt för denna gång. Tack för intressanta åsikter och frågor.

Anneli B • När vi sålde vårt hus var det hemskaste jag varit med om. Vi valde en känd mäklarfirma just för att det inte skulle bli några problem. Mäklaren hade inte kollat att köparen hade lånelöfte från banken. Vi skrev kontrakt men fick ingen handpenning. Det var en jättejobbig process att häva köpet trots att vi aldrig fått några pengar. Dessutom ville mäklaren ha sitt arvode eftersom det skulle betalas efter att kontraktet var skrivet. En mardröm på flera månader som jag aldrig kommer att glömma.

Hej Anneli,
Det låter som en påfrestande situation. Om du vill berätta mer detaljer så mejla mig gärna på fanny.berg@svt.se.
Om du vill anmäla en mäklare så är det Fastighetsmäklarinspektionen du ska vända dig till.

Skåning • Om en säljare tackar nej till mitt bud och senare återkommer och vill sälja, då lägger jag alltid ett lägre bud.

Max Stenstrand • Nu när det blir lite kärvare tider så kommer många mäklare att ta steget över gränsen. I ert granskande ska man kanske även lyfta att det är mäklaren som person som har uppdraget och inte den firma han representerar. Finns flera fall där mäklarfirman helt har tagit ansvar och vägrat att kompensera en köpare när något gått fel, tex säljaren som satt i fängelse för bedrägeri. Fanns inga pengar att betala tillbaka till köparen.

Anna • Vi budade på en lägenhet tidigare i år i Stockholmsområdet. Det fanns inga andra budgivare. Eftersom vårt bud var lite under föreslagen bustart visades det aldrig på hemnet eller mäklarens hemsida. På en fredag la vi ett bud på lägenheten som skulle gälla över helgen och om säljarna inte skulle gå med på budet sa vi att vi skulle ta tillbaka vårt bud och släppa lägenheten. Säljarna tackade nej, så vi hade inga bud fler bud på lägenheten. Några dagar senare fick vi helt plötsligt ett sms som mäklaren hade skickat till de som var på visningen om att budgivning pågick och att första budet var den siffra vi hade lagt helgen innan (ett bud som vi hade dragitt tillbaka). Samma info fanns helt plötsligt på hemsidan. Jag ringde mäklaren och frågade om det var vårt bud han hade skickat till alla via sms. Ja sa han. Jag var förvånad eftersom vi hade dragit tillbaka vårt bud på lägenheten och bad honom vänligen att informera spekulanterna att det inte fanns några bud. Han gjorde inte det. Det blev så att en enda spekulant budade över vårt bud (som inte fanns) och köpte lägenheten. Jag upplever att köparna blev lurade.

Hej Anna,
Så som du beskriver det så låter det som något inte gått rätt till. En mäklare får inte kommunicera ut bud som inte längre existerar. Sen om detta skett av ett misstag eller medvetet - det kan jag inte svara.

Men utifrån vår granskning, och samtal med människor som suttit med i Fastighetsmäklarinspektion, så är oegentligheter med bud en av de mest allvarliga överträdelser en mäklare kan göra.
Om du vill göra en anmälan så ska du göra denna till Fastighetsmäklarinspektionen.

Eskil • I er rapportering får man intrycket att spekulationsköp är skumma. Bör man vara misstänksam mot mäklare som säljer sådana lägenheter?

Hej Eskil,
Vi har lyft spekulationsköp som inte är seriösa - där finns brister i renoveringarna och falska intyg cirkulerar. Vi har också lyft att mäklaren säljer lägenheter åt sin goda vän som sysslar med spekulationsköp - men där är problemet enligt lag att han är närstående till säljaren.

För att besvara din fråga så anser inte jag, utifrån vad jag sett i granskningen, att du behöver vara misstänksam mot mäklare som säljer lägenheter som köpts i spekulationssyfte. Att göra spekulationsaffärer i bostäder är inte olagligt och något som mäklarbranschen måste förhålla sig till.

Däremot kan det vara bra att ställa fler frågor om man ska köpa en bostad som varit ett spekulationsköp. Ofta renoveras de snabbt för att generera vinst och därför skulle jag råda dig att i så fall fråga mäklaren och säljare efter intyg på renoveringar som gjorts - för att kunna kontrollera att det utförs enligt fackregler.

I denna artikel hittar du tips på vad som kan vara bra att tänka på om du ska köpa en bostad.

Oscar • Sålde en bostadsrätt i Lund för ett par år sen. Försäljningen gick segt men efter ett tag fick vi ett dolt bud, något under utgångsbudet, som vi valde att ta. Visade sig att köparen var pappa till en kille som var anställd av mäklarfirman, en kille som dessutom köpte flera lägenheter i vår bostadsrättsförening tidigare. Men mäklaren lovade att det var pappan som skulle ha lägenheten för att bo i och att hon knappt kände sin kollega, och därför inte såg något problem med upplägget. En månad efter att vi lämna över lägenheten var den såld vidare för 100 000 kr mer.

Hej Oscar,
En mäklare får inte handla med bostäder - de får alltså inte köpa en bostad utan att ha för avsikt att bo där - för att sedan sälja den vidare med vinst. I detta fall kan det vara svårt att styrka syftet och avsikten från början då det är en släkting inblandad. Men skulle det vara så att mäklaren sålt lägenheten till en annan mäklare och att det skulle visa sig vara ett spekulationsköp - så kan det gå i strid mot fastighetsmäklarlagen.
Jag diskuterar gärna vidare detaljer med dig. Mejla mig gärna på fanny.berg@svt.se.

Tommy • Då jag köpte mitt första hus, hade jag noll koll. Men jag tittade på en mängd youtube kanaler om husköp och vad man ska passa sig före man skriver under. Det tog 2 månader med att kolla olika regler, mögel, vattenskador, dolda fel etc. Jag fick det råd att skaffa en besiktningsexpert. Jag tänkte att huset kostade 400.000 sek, så en expert på 15.000 sek varje hus, skulle inte vara värd det, men hade jag köpt ett hus omkring 3 mille, så hade jag nog hyrd en. Men allt lyckades, och jag har bott här i 10 år nu, har inte ångrat en dag.

Mitt råd till blivade husägare är, kolla upp information, kolla huset noggrant, kolla för mögel, vattenskador, el-fel o. liknande. kolla gärna flera gånger, kolla även med grannor. Man kan aldrig kolla för mycket, det blir ändå för litet.

Hej Tommy,
Intressant synpunkt. I en artikel ger också Ola Jingryd, som tidigare suttit med i Fastighetsmäklarinspektionen, tips om att man som köpare inte ska förlita sig på säljarens besiktning.
Lycka till med dina framtida bostadsaffärer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Toppmäklaren i Malmö

Mer i ämnet