En delad bild som visar två scener. Till vänster står författaren Carsten Norton. Till höger syns en grupp människor på en motorcykelträff, där en man i fokus bär en jacka med en bild av en indiansk hjälm och texten ”COMMANCHES DANMARK MC”, omgiven av andra festdeltagare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Carsten Norton har nyligen publicerat en bok om det kriminella mc-gänget Comanches. Nu har de etablerat sig i Sverige. Foto: Emil Nicolai Helms/ Scanpix

Comanches MC har kommit till Sverige – hör författaren om gängets planer

Uppdaterad
Publicerad

I Danmark är Comanches MC kända som ett kriminellt gäng vars medlemmar dömts för bland annat mord, narkotikabrott, utpressning och ekonomisk brottslighet. Gänget hamnade i fokus när en av de svenska presidenterna var gäst på Jimmie Åkessons bröllop. I Danmark stoppades en politiker av säkerhetsskäl från att bli finansminister för att han hade haft kontakt med en medlem i ett kriminellt mc-gäng.

Carsten Nortons bok ”Bandekrigerne fra Værebro” handlar om Comanches MC och vägen till en position som ett av Danmarks mest ökända kriminella gäng. Nu finns de även i Sverige och en av presidenterna var gäst på Jimmie Åkessons bröllop.

Hade aldrig kunnat hända i Danmark

Carsten Norton menar det aldrig hade kunnat hända i Danmark. Han beskriver Comanches MC som en blandning av gatugäng och mc-klubb som tagit sig över Öresundsbron för att ägna sig åt brottslighet.

Mc-topp på Jimmie Åkessons bröllop

– Deras ambition är att expandera och öppna nya klubbar runt om i landet. Enligt polisen så kan man förvänta sig att de kommer engagera sig i den typen av kriminalitet som det här typen av grupper normalt sysslar med, säger Carsten Norton.

Hör Carsten Norton berätta om Comanches MCs historia och vad som hände med en dansk politiker som hade kontakt med en medlem i ett kriminellt mc-gäng, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mc-topp på Jimmie Åkessons bröllop

Mer i ämnet