Michael Palmgren står framför ett soligt Öresund. På höger sida syns ryggen av en knölval som sågs utanför Helsingör i början av september.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Om vi människor fortsätter sköta oss tror jag vi kan se ännu fler arter” – hör varför Michael Palmgren på Marint kunskapscenter tror att valarna kommer till Öresund. Foto: Florian Falk/SVT och Öresundsakvariet

Därför kommer valarna till Öresund – havsexperten: Kan komma fler arter

Publicerad

Späckhuggare och knölval – inom loppet av några veckor hälsade två ovanliga bjässar på i Öresund. Havsexperten Michael Palmgren tror att det kan bli allt vanligare med valbesök. Hans förklaring: sundet mår bra.

– Detta är faktiskt häftigt. Mitt i det här lilla Öresund, säger Michael Palmgren, verksamhetschef på Marint kunskapscenter i Malmö.

Under början av hösten har två stora, ovanliga gäster besökt sundet mellan Sverige och Danmark. I slutet av augusti siktades en späckhuggare här och några veckor senare en knölval. Ingen av arterna brukar historiskt sett hålla till i Öresund – men enligt Michael Palmgren kan det bli allt vanligare.

Ett sundhetstecken

Fisket i Öresund är hårt reglerat sedan många år. Bland annat är det sedan 1930-talet förbjudet att tråla efter fisk. Det har lett till att bestånden av stimfiskar, som sill och makrill, har fått möjlighet att växa till sig. Det lockar i sin tur till sig valarna.

– När vi ger naturen en förutsättning, då får naturen också nytt liv.

Inte alla arter som mår bra

Samtidigt kommer rapporter om att andra fiskarter i Öresund mår sämre. Det talas bland annat om ett kollapsat torskbestånd. Det utesluter inte att andra arter mår bra, enligt Michael Palmgren, som vill se en fortsatt restriktiv fiskepolitik.

– Att valarna, späckhuggarna, tonfiskarna kommer hit är fantastiskt. Men vi behöver fortfarande jobba med fiskefrågorna på ett vettigt sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.