Therese Andersson är mamma till Elton, snart tio månader. Till sommaren var det tänkt att Elton skulle börja på OB-förskolan – en förskola som är till för barn med föräldrar som jobbar på exempelvis nätter och helger.
– Kan jag inte lämna Elton på OB-förskolan så kan jag ju inte jobba. Jag jobbar inom socialpsykiatrin, mest kvällar, och min sambo kör lastbil på nätterna, säger Therese Andersson.
Kommunen måste spara pengar
Ambulanssjukvårdaren Mathilda Andersson är också beroende av OB-omsorg till tvillingflickorna Lea och Hilma när maken är på resande fot.
– Vi vet inte hur vi ska lösa vår situation, vem av oss ska sluta jobba? Och hur ska vi klara det ekonomiskt?, undrar Mathilda Andersson.
Det finns ingen lag som tvingar kommuner att erbjuda OB-förskola. Förskoleformen finns i runt 70 procent av landets kommuner.
Orsaken till beslutet i Sjöbo är ett sparbeting på 1,5 miljoner kronor inom familjeförvaltningen.
- 1,5 miljoner är egentligen inte så mycket, men samtidigt har vi en inflation som gör att vi måste anpassa våra kostnader, säger Susan Melsen (M), ordförande i familjenämnden.
Ingen omsorg natt eller helger
Samtidigt har förvaltningen fått i uppdrag att försöka hitta en lösning för en del av de föräldrar som är beroende av ob-omsorg, till exempel tidigare öppning och stängning på vissa avdelningar.
Men någon natt- eller helgomsorg kan inte de som behöver det idag, räkna med.
Finns det inget annat att spara på?
– Vi har tittar på hur stor kostnadsmassan är och hur många som utnyttjar verksamheten och då har vi satt det i relation till annat som kanske skulle få ännu större konsekvenser. Tyvärr måste vi göra de här tråkiga valen, säger Susan Melsen.
De tre mammorna tror att beslutet kommer att kosta kommunen mer pengar i slutändan.
– Det här blir en ond cirkel som gör att det kommer att bli ännu svårare att få personal till vården, säger Minette Månsson som jobbar på ett särskilt boende i kommunen.