De tränar löpning tillsammans

Uppdaterad
Publicerad

Gerillalöparna i Malmö är ett gäng som använder sociala medier för att hitta träningskompisar.

De skriver när de ska träffas och var.

– Det här är en trend som vi tror på. Det är gratis och alla som vill får vara med när de känner för det”, säger Moa Björnson, en av initiativtagarna till Gerillalöparna.

Hon tycker inte att det ska behöva kosta 600 kronor att anmäla sig till ett motionslopp eller att man ska behöva vara med i en förening för att träna löpning tillsammans.

”Löpare är härliga människor”

En populär samlingsplats för gerillalöparna är Ribersborgsstranden i Malmö. En del löpare kommer ofta och känner varandra. Andra är nya och kommer för att de vill variera sin träning inför ett lopp eller för att slå personligt rekord på till exempel milen.

Ibland arrangerar någon ett motionslopp med hemmagjorda medaljer.

– Det fantastiska är att alla löpare är härliga människor och det är kul att träffa andra som man annars inte skulle träffa eller prata med, säger Moa Björnson.

Hennes träningskompisar värmer upp och det spritter i benen på flera av löparna som vill komma iväg på kvällens milrunda.

Leende på läpparna

– Fördelen är att man kan springa när man vill och att man alltid har någon att springa med, säger Måns Renntun, som också var med och startade Gerillalöparna för cirka tre år sedan.

Hans kompis Dan Stenqvist tillhör också pionjärerna och tycker det är kul att det finns någonting som inte är kommersiellt.

– Det är skönt med något som inte kostar pengar. Vi organiserar oss på Facebook och har kul tillsammans, säger Dan Stenqvist.

Flera av löparna springer i mål efter 40-50 minuter med ett leende på läpparna och de ger varandra beröm. Måns tar bilder med sin mobiltelefon, bilderna ska ut på sociala medier.

– Man blir glad av att se andra springa och jag försöker alltid le när jag springer. Det var någon som sa att det var bra och det fungerar, säger Kristoffer Kastenidis innan han beger sig hemåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.