Anläggningen planeras bli på 125 hektar, där hälften kommer bestå av solpaneler. Den ska ligga på åkermark med godkännande från markägaren, intill ett ställverk. Anslutningsavtalet till elnätet är klart, men tillståndet att få bygga har inte kommit.
– Det är klart att vi tycker att det tagit lång tid, säger Thomas Jörgensen, Sverigechef på BeGreen.
”Nytt i Sverige”
Enligt företaget kommer solcellsparken kunna försörja 15 000 till 20 000 skånska hushåll med el. Thomas Jörgensen menar att de har ändå har respekt för att det tar lång tid.
– Det är en relativt ny företeelse i Sverige med dessa stora solcellsparker.
Länsstyrelsen har fått in 126 ansökningar bara i år om solceller på mark, vilket gör att handläggningen tar tid. Något som är olyckligt med tanke på energikrisen enligt Thomas Jörgensen.
– Det hade kunnat hjälpa de höga elpriserna vi ser i Sverige.
Miljöbalken kan bli ett hinder
Ett problem som kan uppstå är att jordbruksmark är särskilt skyddad enligt miljöbalken i Sverige. Två fall som varit uppe i Mark- och miljööverdomstolen, efter överklaganden från länsstyrelsen i Skåne, har satt stopp för solcellsparker på jordbruksmark – med hänsyn till livsmedelsproduktionen.
– Jag kan förstå att man i Skåne är extra vaksam, då den bördigaste jordbruksmarken finns i Skåne, säger Thomas Jörgensen.
Han är ändå optimistisk, då fallen ger vägledning till hur man nu ska göra.
– Vi är helt övertygande om att Sverige, likt Danmark, kommer komma igång med storskalig elproduktion.
Se mer i klippet ovan.