Palestinademonstrationerna har pågått över tid i Malmö. Bilden är tagen från en tillståndsgiven sådan i centrala stan. Foto: Johan Nilsson/TT

Folksamling utanför reporterns hem – efter Palestinagranskning

Uppdaterad
Publicerad

I veckan avslöjade Sydsvenskan att pro-palestinska demonstranter i Malmö uppmanar till fortsatt krig och uttrycker stöd för terrorstämplade organisationer. Drygt ett dygn efter att granskningen publicerades samlades ett 50-tal demonstranter utanför reportern Inas Hamdans bostad.

Under torsdagskvällen skrev Sydsvenskans reporter Inas Hamdan på plattformen X att ett 50-tal demonstranter hade samlats utanför hennes lägenhet som en reaktion på en granskning som publicerades ett dygn tidigare.

Sydsvenskan skriver på fredagen att demonstranterna hade en megafon och ropade hotfulla ramsor direkt riktade mot reportern Inas Hamdan.

I granskningen avslöjar hon, tillsammans med sin kollega Jonas Nyré, att demonstrationer i Malmö som på svenska manar till eldupphör i Gaza, samtidigt uppmanar till fortsatt krig på arabiska.

Till Sydsvenskan säger Nabil Abdulmajid, en av arrangörerna för demonstrationerna, att de tar avstånd från det som ropas och att de har varit tydliga med att det inte är acceptabelt. Arrangören säger också att han vid något tillfälle har hört olämpliga slagord, men att de då direkt säger till.

– Vi är tydliga med vilka flaggor, paroller och banderoller som är okej. Man får inte komma med en symbol för vare sig Fatah eller Hamas, säger Nabil Abdulmajid till Sydsvenskan.

Säkerhetsmöte på redaktionen

Sydsvenskan har under dagen haft ett möte med säkerhetsavdelningen på Bonnier News, där tidningen ingår, med anledning av det inträffade.

– Vi ska prata om hur vi ska gå vidare med detta, säger Malena Henriksson, redaktionschef och tillfällig ansvarig utgivare för Sydsvenskan.

Inas Hamdan belönades 2023 med Stora journalistpriset för sitt avslöjande om att Al-Jazeera sprider felaktiga uppgifter om svenska socialtjänsten. Hon skriver på plattformen X att det som nu har hänt är oacceptabelt:

”Ni kan inte tysta journalistiken.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.