Boende i Malmö reagerar på regeringens förslag om ökat bidrag för återvandring utanför migrationsverket

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad några personer i Malmö tycker om regeringens nya förslag. Foto: TT och Firas Razak/SVT

”Det är förnedrande” – Malmöbor om förslaget till höjt återvandringsbidrag

Publicerad

Upp till 350 000 kronor kan en person som vill återvandra till sitt hemland få i bidrag, enligt ett nytt förslag från regeringen.

– Pengar betyder ingenting för mig. Jag har min familj och mitt liv här i Sverige, säger Malmöbon Saif Alrikabi.

Bidrag för återvandring via migrationsverket ligger idag på 10 000 kronor per person, med en maxgräns på 40 000 kronor per familj.

Det nya bidraget skulle som mest kunna ge en person som vill återvandra 350 000 kronor, i utbyte mot att personen avskriver sig sitt uppehållstillstånd i Sverige. Den nya bidragsnivån förväntas träda i kraft senast januari 2026.

SVT Nyheter Skåne pratade med flera personer utanför Migrationsverket på Jägersro, som fick ge sin bild av vad de tycker om den eventuella bidragshöjningen.

– Det kan vara bra för personer som kommer från fattiga länder, säger Serif Zolic.

”Pengar är inte allt i livet”

– Det är förnedrande, säger Ali.

Varför då?

– Det är omänskligt att handskas med människor som varor, som om vi inte är välkomna i landet. Pengar är inte allt i livet.

Saif Alrikabi, som är asylsökande från Irak, menar att pengar och bidrag inte kommer få människor att lämna Sverige.

– Alla pengar i världen kan inte garantera mitt eller min familjs liv, säger han.

Hans familj har fått asyl, nu hoppas Saif Alrikabi att även han ska få det så att hela familjen kan stanna i Sverige och vara tillsammans.

Krav för att få återvandringsbidrag

Men det är inte alla som kan ta del av bidraget, utan personen måste uppfylla en rad kriterier. Om kriterierna kommer se ut på samma sätt som tidigare så ska den som mottar bidraget bland annat sakna inkomst, vara skuldfri och inte vara svensk medborgare.

Personen som söker bidraget ska också ha ett tillfälligt eller permanent uppehållstillstånd i Sverige, samt ett giltigt pass i hemlandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.