Elliot föddes med allvarliga hjärnskador på förlossningen i Kristianstad 2016. Foto: TT/privat

Mamman: ”Det var viktigt för att Elliot skulle få upprättelse”

Uppdaterad
Publicerad

Elliot föds slapp, blek och utan andning. Syrebrist har gett honom permanenta hjärnskador.

Under tisdagen dömdes barnmorskan som åtalats för att ha orsakat skadorna. Åtalet borde aldrig ha väckts, anser Vårdförbundet. Men för Johanna Adolfsson, mamma till Elliot, har rättegången i tingsrätten varit viktig.

Elliot fick uppleva sin ettårsdag, men dog två veckor senare.

– Det var viktigt för att Elliot skulle få upprättelse, det begicks stora fel mot honom, säger Johanna Adolfsson.

Hon gjorde anmälan efter att Ivo bedömde att barnmorskan begått ett lagbrott.

– Ivo tyckte inte att jag skulle göra en polisanmälan. Men när jag pratade med polisen tyckte de att jag skulle gå vidare, säger Johanna Adolfsson till SVT.

Värkstimulerande dropp

Den åtalade barnmorskan begick misstag som, enligt åklagaren, var så allvarliga att de är brottsliga. Barnmorskan ökade dosen av värkstimulerande dropp vid fem tillfällen, trots att värkarna redan kom för tätt. Hon tillkallade inte läkare, trots alarmerande tecken på dålig hjärtfrekvens hos barnet.

Barnet utsattes för grovt vållande till kroppsskada, anser åklagare Elena Severin, som under rättegången krävde att barnmorskan ska dömas till villkorlig dom och böter.

Ändrade rutiner

Försvarsadvokat Björn Hurtig tycker att åtalet aldrig borde ha väckts.

– Bara det faktum att sjukhuset direkt dagen efter ändrar alla rutiner på ett sätt som sjuksköterskorna tidigare har velat visar att de inser att det inte var en så bra situation som de jobbade i, säger han till TT.

Barnmorskan har medgett att hon gjorde fel under förlossningen, men det är inte detsamma som att erkänna brott, understryker advokaten.

”Fel väcka åtal”

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro tycker att det är fel att väcka åtal mot vårdpersonal för misstag som begås i tjänsten.

– Det är fruktansvärt det som har hänt och jag hoppas verkligen att man har ändrat rutinerna så att det här inte ska hända igen. Men oftast när misstag sker i hälso- och sjukvården så har det med systemet att göra och om man bara dömer den enskilda individen så tappar man systemet. Det kan leda till ännu fler misstag, säger hon.

Hon anser att vårdmisstag enbart ska utredas av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), som tittar på hela organisationen.

Johanna Adolfsson beskriver Vårdförbundets kritik som ”obehaglig”.

– Jag tycker det är obehagligt att de säger så. De har inte velat grotta in sig i vårt fall, utan sagt att det överlag inte borde väckas åtal inom vården. Ofta handlar det om systemfel, men i vårt fall var det tydligt att det var en person som gjorde fel, säger hon till SVT.

”Skönt med ett avslut”

På tisdagen föll domen i fallet. Barnmorskan dömdes till villkorlig dom med dagsböter.

– Det är klart att det ska bli skönt att det är helt slut. Ärligt talat bryr vi oss inte så mycket om vad domen visar. Bara att det har gått så här långt, att det väckts åtal och att hon fått stå till svars är jätteviktigt, sa Johanna Adolfsson till SVT dagen innan domen föll.

Så här rapporterade SVT vid rättegångens start.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.