• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Experter och fiskare slår larm: ”Totalt döda bottnar”

Uppdaterad
Publicerad

Döda bottnar och ett försämrat fiske. Det är konsekvensen av sandsugningen i Öresund, menar protesterande fiskare, miljöorganisationer och kommuner runt sundet. Trots det fortsätter sandsugningen på den danska sidan.

TV: Se SVT Nyheter Skånes inslag

Dykveteranen och före detta forskningsingenjören Kjell Andersson har kämpat för havsmiljön i Öresund i decennier. När han i maj i år dök i ett hål i botten utanför Barsebäck, möttes han av ett dött bottenlandskap. Hålet var 400 gånger 400 meter stort och orsakat av sandsugning

– Om man bara trycker lite grann så ser man hur metangasen bubblar upp och det är det som är det stora problemet, totalt döda bottnar, säger Kjell Andersson och pekar på de rörliga bilder han tagit.

Fortsatta protester

Botten har inte återhämtat sig trots att hålet gjordes på 50-talet. 1982 förbjöds sandsugningen i Sverige men på den danska sidan har den fortsatt. Det har lett till både demonstrationer och protester från fiskare på båda sidor av sundet, däribland yrkesfiskaren sedan nästan 40 år, Kurt-Inge Lundgren. Vi träffar honom när han städar sin fiskebåt i Råås hamn.

– När de suger så förstör de botten, det är helt klart. Det är som om du trålat botten och dragit bort all växtlighet och allt djurliv.

Sanden i Öresund anses ha hög kvalitet och den har bland annat använts i betongen till tunnelbanan i Köpenhamn. Men den tas ofta från de grunda och fiskrika bankarna som den stora fiskebanken Disken mellan Helsingborg och Helsingör.

200 prover

I Råås hamn ligger också ett forskningsfartyg som ägs av Peter Göransson. Han är ordföranden i den ideella miljöorganisationen Öresundsfonden och har nyligen tagit 200 bottenprover på Disken. I hytten visar han på en stor skärm var på Disken som han tagit proverna.

– Vi har också dykt och filmat där. Man har ju sänkt botten med flera meter, så där har man ju förändrat miljön totalt, säger han med upprördhet i rösten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.