Foto: TT

Snöovädret orsakade ett 60-tal trafikolyckor i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

SMHI utfärdade en klass 1-varning för snöfall och frisk vind under skärtorsdagen i Skåne. Snö i kombination med starka vindar har under dagen orsakat många trafikolyckor i södra Sverige, framför allt i Skåne.

Från och med klockan 8 på torsdagsmorgonen till 22 på kvällen hanterade polisen i Skåne 61 ärenden som rörde trafikolyckor. Det är en betydligt högre siffra än en vanlig torsdag som direkt går att koppla till det dåliga vädret.

– Slutsatsen är att kulmen, då det var som mest olyckor, var under eftermiddagen. Södra Skåne har varit absolut mest drabbat och det har varit mycket olyckor kring E65. Men nu på kvällen har det avtagit mycket här, säger Fredrik Bratt som är pressinformatör på polisens ledningscentral.

Få personskador

Under fyra timmar från lunchtid och framåt rapporterades totalt 18 olyckor till polisen i region Syd, varav två ledde till personskador. Den allvarligaste skedde på väg 108 vid Haglösa utanför Trelleborg, där två personbilar frontalkrockade. Tre personer fick föras med ambulans till sjukhus. Väglaget var mycket besvärligt kring olycksplatsen, enligt räddningstjänsten.

I närheten av Hörby var två lastbilar under eftermiddagen inblandade i en olycka i mycket halt väglag.

I övrigt har det enligt polisen varit få personskador i förhållande till de många olyckorna.

– Men det har varit mycket materiella skador på bilar och räcken och mycket störningar i trafiken och köer. Det går väl inte att påminna nog om att hastighet och avstånd är helt avgörande här, säger Fredrik bratt

E65 stängdes av

Med anledning av en lastbilsolycka stängdes E65 under torsdagseftermiddagen av mellan Skurup och Ystad av under några timmar. Strax efter klockan 17 orsakade en olycka åter stopp på vägen, sträckan mellan Sturup och Ystad.

Anledningen till att vägen först stängdes av var att lastbilar blockerade vägen för de bärgningsbilar som behövde komma fram till olycksplatsen. Inte heller plogbilarna kom fram.

– Det är väldigt besvärligt väglag där och vägen kommer att stängas av en bit för att plogas, sa Brita Lundkvist, pressinformatör på Trafikverket.

Uppmanade trafikanter att välja annan väg

Stoppet hävdes runt 16.30, men långa köer blev kvar på platsen och Trafikverkerket uppmanade därför bilister att om möjligt välja en annan väg.

Strax efter klockan 17 inträffade en olycka höjd med Rydsgård som orsakade ett nytt stopp i trafiken på E65. Och många andra singelolyckor inträffade runt om i länet under torsdagen, flest i de sydöstra delarna av Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.