• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Högerextreme politikern Rasmus Paludan står bakom avspärrningar och håller en megafon i Örebro. Han är där för att genomföra en koranbränning. I fjärran syns andra personer i reflexjackor som övervakar området.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under måndagen startar rättegången mot den den högerextreme politikern Rasmus Paludan efter hans koranbrännarturné 2022. I videon ser du vilka av hans yttranden det handlar om. Foto: TT

Efter koranbränningarna – Rasmus Paludan kommer till Sverige för rättegång

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen startar rättegången mot den högerextreme politikern Rasmus Paludan efter hans koranbrännarturné 2022. SVT rapporterar direkt från Malmö tingsrätt med start klockan nio.

– Yttrandefriheten är inte en ensam majestät, den är begränsad på många sätt, säger åklagare Adrien Combier-Hogg under förhandlingen.

Rättegång mot Rasmus Paludan

Nu ser vi på filmen hur vissa åhörare forcerar kravallstaketet. Och Paludan fortsätter med sina uttalanden utan att hålla tillbaka.

Pinnat inlägg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Vem är Rasmus Paludan? – få en kort sammanfattning i klippet ovan.

Nu tar rätten en Paus. Efter pausen ska Rasmus Paludan höras.

Försvaret menar att de personer som lyssnade på Paludans torgmöte ska ha stått så långt ifrån honom att de " omöjligen" kan ha hört allt han sagt.

-Paludan har inte publicerat eller godkänt någon publikation på Stram Kurs hemsida. Detta kommer Rasmus Paludan förklara i sitt förhör, säger försvaret.

För att visa att Paludan inte varit med att sprida filmmaterialet, kommer försvaret att visa på ett avtal som Paludan inte har godkänt eller upprättat.

- Rasmus Paludan har inte godkänt någon spridning av materialet, säger försvaret.

- De här uttalandena som åklagaren syftar på är de som Rasmus gör i kameran.

Försvaret menar vidare att Paludan inte har medverkat till att sprida materialet

- Rasmus har inte uttalat sig så som gärningen beskrivs. Försvaret ifrågasätter också att uttalandena utgör missaktning. Det är naturligtvis angeläget att rätten utgår ifrån det som står i åtalet. Rätten ska döma utifrån gärningsbeskrivningen, säger försvarare Olov Mattsson Dismats.

Han berättar att de inte är överens med åklagaren om hur man tolkar tillämpningen av brottet Hets mot folkgrupp. Han berättar också att Paludan bestrider ansvar.

Försvaret, genom Rasmus Paludans advokat Olov Mattsson Dismats, gör nu sin sakframställan.

Filmen avslutas nu med att Paludan uppmanar tittarna till att rösta på hans parti. Filmen slut.

Bakgrunden till att Paludan åkte runt och höll torgmöten på det här sättet var en del av att driva sin valrörelse. Han ville samla röster för att kandidera med sitt parti i svenska riksdagen. För det krävs 1500 namnunderskrifter. Det lyckades Paludan inte få.

Paludan åtalas för två fall av hets mot folkgrupp och ett fall av förolämpning. Samtliga händelser ska ha skett i Malmö 2022.

I videoklippet: Hör vilka yttranden det handlar om.

Kravallerna på Rosengård och i städer som Landskrona, Linköping och Örebro under påskhelgen 2022 är några av de mest våldsamma i Sverige i modern tid.

Frågor om gränsen för yttrandefrihet

Frågor som tingsrätten kommer att behöva ta ställning till är dels bevisfrågor, dels om gränsen för yttrandefrihet passerades när Rasmus Paludan bland annat sade att ”det är svårt att vara en bra person om man är en muslim”.

– Syftet med lagen om hets mot folkgrupp är att den i första hand ska skydda utsatta grupper. Det ska inte ske den typ av polarisering som skedde under 30-talet. Det är liksom bakgrunden. Det är viktigt att komma ihåg, säger åklagare Adrien Combier-Hogg under förhandlingen i Malmö tingsrätt.

Uttalanden om koranen och Muhammed

Under förhandlingar visar åklagaren upp flera filmer där Paludan bland annat hörs säga att profeten Muhammed var en våldtäktsman, att koranen är en ”jättedum bajsbok” och att det är problematiskt om man eftersträvar att leva som Muhammed.

– Yttrandefrihet handlar om att man får säga saker som andra inte tycker om att höra. Det är ganska många som inte förstår det, säger Paludan i en av filmerna.

Känner sig inte säker i Sverige

Rasmus Paludan menar att han inte är säker i Sverige och har velat delta via videolänk från Köpenhamn. Det får han inte utan medverkar från en annan tingsrätt i Sverige.

– Jag har sagt att han inte får medverka från Danmark, utan han ska medverka från svensk domstolslokal. Sedan berättar vi inte var. Någonstans i Sverige kommer han att vara, säger Nicklas Söderberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Koranbränningar i Malmö

Mer i ämnet